,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-хіміки ЧДТУ пройшли навчання у літній школі в Норвегії
Четвер, 25 серпня 2022 08:44

Студенти-хіміки ЧДТУ пройшли навчання у літній школі в Норвегії

Студенти-хіміки ЧДТУ пройшли навчання у літній школі в Норвегії

У червні 2022 року студенти 3-го курсу  Черкаського державного технологічного університету спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» Єлизавета Фещенко та Олексій Лисиця у складі групи з дев’яти студентів, які представляли різні регіони України, проходили тритижневе навчання в Літній школі Норвезького університету природничих наук (NMBU - Norwegian University of Life Sciences) у межах міжнародного освітнього проєкту  «Водна Гармонія. Євразія ІІ». Окрім українських студентів, до Літньої школи приєднались ще 60 студентів із різних країн світу: Молдови, Норвегії, Шрі-Ланки, Таджикистану, Уганди, США, Німеччини, Румунії, Монголії, Польщі, Бразилії.

Літня школа тривала три тижні, з 13 червня до 1 липня, заняття проходили в Норвезькому університеті природничих наук, розташованому в невеликому містечку Ос, неподалік від столиці Норвегії – Осло.

У програму Літньої школи входило ознайомлення студентів із  сучасними платформами моделювання процесів водоочищення та керування водними ресурсами, такими як: STOAT, SIM4NEXUS, Adaptive Planning. Також вивчалися дисципліни, які охоплювали наступні розділи: біоекономіку, нанотехнології, кібербезпеку у водному секторі та цифронізацію. Студенти ознайомилися з платформами для комунікацій в професійному руслі: Linkedin, Atleto, Nexxt, Indeed та Jobcase. По завершенню навчання студенти успішно склали два іспити з дисциплін: «Очищення води та стічних вод» та «Управління водними ресурсами в холодному кліматі», а також отримали теми і завдання для підготовки курсових проєктів, які вони захистять наприкінці вересня в онлайн-режимі. У межах екскурсійної програми молодь відвідала підземні станції водопідготовки та очищення стічних вод, які знаходилися у скелях на околицях Осло.

На деяких лекціях та заняттях разом зі студентами були присутні і викладачі кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Тетяна Солодовнік, Мирослава Коваль та Іванна Демчук, які є членами міжнародного освітнього проєкту «Водна Гармонія, Євразія ІІ» і в цей час проходили міжнародне стажування в Норвезькому університеті природничих наук.

Колектив кафедри хімічних технологій та водоочищення та студенти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» Черкаського державного технологічного університету щиро вдячні колегам Норвезького університету природничих наук, професору Харші Ратнавірі та Захару Малецькому за організацію корисних вебінарів, а всім лекторам за цікаві, пізнавальні та інформативні лекції.