,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Майбутні лісівники ЧДТУ поглиблюють знання та вдосконалюють навички на практиці
П'ятниця, 19 серпня 2022 10:01

Майбутні лісівники ЧДТУ поглиблюють знання та вдосконалюють навички на практиці

Майбутні лісівники ЧДТУ  поглиблюють знання та вдосконалюють навички на практиці

Комплексний підхід вивчення фахових дисциплін спеціальності 205 «Лісове господарство» будівельного факультету Черкаського державного технологічного університету передбачає впровадження в освітній процес практичного досвіду студентів, зокрема практичні заняття в польових умовах. Студенти другого та першого курсів під керівництвом викладачок кафедри лісового господарства та раціонального природокористування ЧДТУ Інгріди Чемерис та Світлани Ключки провели практичні заняття з Лісової фітопатології, Лісового ґрунтознавства, Лісової селекції та генетики, Дендрології, Ботаніки в околицях міста Черкаси, на території ДП Черкаського лісгоспу та на території ЧДТУ. 

Майбутні лісівники, ґрунтуючись на попередньому досвіді, досліджували природні об’єкти: на закладеному пробному майданчику здійснили геоботанічний опис території, охарактеризували видовий склад кожного ярусу, провели лісотаксаційні заміри деревостану та зібрали необхідний гербарій. Молодь злагоджено впоралася з усіма завданнями: дослідили ярусність лісової екосистеми, зробили необхідні заміри деревостану та взяли ґрунтові проби. 

Частиною польової практики також стали заняття з лісової фітопатології – вчення про хвороби деревних і кущових рослин, псування і руйнування основних продуктів лісового господарства та виробів із деревини. Практичне заняття із цієї дисципліни провів головний спеціаліст відділу лісового господарства Обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Великий. Лісова фітопатологія вивчає як хвору деревину, так і динаміку патологічного процесу, причини виникнення хвороби, її зовнішні ознаки, особливості збудників, закономірності поширення хвороб, значення навколишнього середовища і факторів, які сприяють розвитку хвороби або гальмують її. Відтак, під час заняття із фахівцем студенти актуалізували знання про лісопатологічний моніторинг, сучасні вимоги до ведення документації на підприємствах галузі, санітарний стан лісів Черкащини, основні види захворювань та шкідників деревних насаджень та ефективні засоби профілактики та боротьби із патологіями рослин.