,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-екологи ЧДТУ проходять ознайомчу практику Черкащиною
Понеділок, 18 липня 2022 09:33

Студенти-екологи ЧДТУ проходять ознайомчу практику Черкащиною

Студенти-екологи ЧДТУ проходять ознайомчу практику Черкащиною

На початку липня у студентів 1 курсу спеціальності 101 «Екологія» розпочалася ознайомча практика. Дана практика – це крок до набуття професійних навиків з екології та біології, яка завжди проходить пізнавально та цікаво.

Своє знайомство з мальовничою природою України студенти розпочали із знайомства із гранітним каньйон на річці Гірський Тікич, що входить до сотні найкрасивіших місць України. В рамках ознайомчої практики вони разом з керівником, доцентом Людмилою Жицькою вирушили в експедицію з метою вивчення цього унікального ландшафту, назва якого, як і назва селища в межах якого він утворений, походить від того, що тут колись були букові ліси, які належали польським магнатам Канашевським. Своє знайомство з унікальною державною пам’яткою природи місцевого значення першокурсники групи ЕК-13 розпочали з дивовижного і неповторного водоспаду «Вир» та місця, де була збудована перша в Україні гідроелектростанція. Відразу за водоспадом природа і створила Буцький каньйон, розташований на 800 м нижче греблі колишньої Буцької ГЕС.

Скельний каньйон з виступами сірого граніту, висота яких близько 30 метрів, має довжину до 5 кілометрів. Вік скель сягає понад 2 мільярди років, а окремих порід – понад 3,2 мільярди, і вони є одними із найдавніших у світі. Площа, що підлягає природоохоронним заходам – 80 га.
Обстеживши береги по обидва боки річки Гірський Тікич і пройшовши екологічними стежками, започаткованими екологами попередніх років, студенти вивчили представників видів лісової, петрофітної та навколоводної рослинності, які зустрічались на цій території, зробили фотознімки і потрібні записи у щоденнику з ознайомчої практики. А також поспостерігали за представниками місцевої зоофауни.

Згідно затвердженого плану ознайомчої практики далі студенти завітали з екскурсією на Жашківський кінний завод, поголів’я якого складається з жеребців і кобил, що мають світові імена. Зокрема, дев’ять жеребців заводу мають німецьку ліцензію жеребця – виробника: Cornet Obolensky, Captain Fire, Lancer III, Artifex, Consolidator, Copperfield, Comme il Faut, Congress, а 95% маточного поголів’я – це еліт клас, більшість з якого премійовано в Німеччині.

Екологів цікавили особливості розміщення племінного поголів’я, їх фізіологія, методи годівлі, раціон харчування тварин елітних порід, умови вирощування та утримання коней.

Студенти побували у стайнях загального та деннікового типу, спортивній стайні та стайні для жеребців-виробників, прослухали лекцію, як працюють кінний лазарет та лабораторія для штучного осіменіння. Переконались, що все це забезпечує повноцінний розвиток коней та сприяє активній роботі під час спортивних змагань. Як стверджує керівник практики доцент кафедри Людмила Жицька, – подальше живе спілкування з благородними і граціозними тваринами нікого не залишило байдужим і подарувало заряд позитивної енергії студентам.

Вивчаючи еколого-географічні особливості регіонів Черкащини, на зворотному шляху додому, студенти відвідали Унікальний арт-об’єкт – «Серце України», що є точкою географічного центру нашої країни. Він був відкритий в переддень 30-ої річниці Незалежності України.

Особливістю даного арт-об’єкту є символічне поєднання усіх областей України, які представлені у формі пари крил. Кожна пара прикрашена автентичним місцевим орнаментом окремого регіону. У центрі майданчика – під склом, – б’ється серце, стукіт якого чути вже на підході. Білі сталеві крила є поєднанням чистоти й незламності нашої Батьківщини, а «Серце України» – символ міцної волі та розвитку.

І кожен з присутніх тут відчув безмежну силу духу нашого народу, яка неодмінно приведе нас до перемоги у війні з російським агресором.