,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся круглий стіл «Україна. Державність. Конституція»
Вівторок, 28 червня 2022 14:21

У ЧДТУ відбувся круглий стіл «Україна. Державність. Конституція»

У ЧДТУ відбувся круглий стіл «Україна. Державність. Конституція»

28 червня 2022 року з нагоди 26-ї річниці прийняття Основного Закону України відбувся круглий стіл «Україна. Державність. Конституція».

Перед початком Круглого столу на Площі Знань Черкаського державного технологічного університету до пам'ятного знаку почесному громадянину міста Черкаси Михайлу Сироті представники влади, державних установ та освітяни поклали квіти, висловивши шану  пам'яті «батьку української Конституції», який пройшов шлях від науковця до проректора із навчальної роботи Черкаського інженерно-технологічного  інституту (нині Черкаський державний технологічний університет) до одного із творців Основного Закону України.

Розпочав засідання доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, заслужений працівник освіти України Валентин Лазуренко зі змістовної, інформаційної доповіді «Сирота Михайло Дмитрович: громадянин, патріот, один із творців Конституції України», у якій, зокрема, нагадав авдиторії, як у день ухвалення Конституції України в 1996 році народний депутат Михайло Сирота упродовж 15 годин 20 хвилин простояв за трибуною Верховної Ради України, відстоюючи права та обов'язки громадян України, прописані в новому основному законі держави, за що й отримав почесне ім'я «батька української Конституції». 

  У вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор наголосив, що українці повинні пам'ятати історію, повинні бути згуртованими і виховувати молоде покоління на патріотичних національних цінностях.

– Відзначення Дня Конституції, знання історії та  шанування історичної спадщини має великий впливає на українців, на формування національної свідомості у молодого покоління, – зазначив Олег Олександрович.

Під час круглого столу міський голова міста Черкаси Анатолій Бондаренко привітав учасників з днем Конституції та, принагідно, вручив Подяки міського голови за багаторічну сумлінну працю на освітянській ниві вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів науковицям Черкаського державного технологічного університету:  завідувачці кафедри обліку, аналізу і оподаткування, професорці Валентині Гавриленко, кандидатці технічних наук, доцентці кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Світлані Сисоєнко, кандидатці філологічних  наук, доцентці кафедри прикладної лінгвістики і перекладу Альоні Совєтній та Подяку міського голови голові правління ОСББ «Дніпро 3,5», волонтерці фонду «Допоможи ближньому» Лідії Сидорчук за активну громадську позицію, вагомий внесок у волонтерську діяльність, особисте сприяння в наданні суттєвої матеріально-технічної допомоги з забезпечення необхідними побутовими речами внутрішньо переміщених осіб, які в період російсько-української війни вимушено полишили рідні домівки та проживають у гуртожитках Черкаського державного технологічного університету, а також із нагоди святкування 26-ої річниці Конституції України.

Упродовж розкриття теми Конституції України директор Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко  поінформувала учасників заходу про увічнення постаті Михайла Сироти в архівах області, а доцентка кафедри історії та права ЧДТУ Людмила Тептюк підкреслила значення Конституції України у формуванні української державності.

Знаково, що круглий стіл відбувся в одній із авдиторій навчального корпусу ЧДТУ № 3, якому присвоєно ім’я видатного державотворця присвоєно, адже саме в цьому корпусі Михайло Дмитрович навчався та працював,  тут знаходиться меморіальна дошка пам’яті відомого діяча.