,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні
Середа, 22 червня 2022 14:00

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Щороку 22 червня Україна згадує про мільйони людей полеглих на кривавих полях Другої світової війни, а сьогодні, в 119 добу повномасштабної війни з росією, історична дата набула нового, ще більш трагічного, сенсу.

Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні оголошено 22 червня, адже саме цього дня у 1941 році розпочалася німецько-радянська війна, яка тривала майже чотири роки – від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Тоді вона забрала життя кожного п’ятого українця. Загальні втрати України склали 8-10 млн осіб. Люди гинули на фронті, вмирали від голоду в тилу, були вивезені до Німеччини.

Страждали українці не тільки на передовій – в зруйнованих селах і містах залишалися жінки з дітьми, молоді дівчата, немічні бабусі, які змушені були самостійно справлятися з усіма тяготами і страшними наслідками окупації ворогом рідної землі.

Сьогодні продовжується геноцид українського народу і кількість жертв російсько-української війни росте щодня. «З 4:00 ранку 24 лютого 2022 року, коли почався збройний напад російської федерації на Україну, до опівночі (за місцевим часом) 20 червня 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 10 308 жертв серед цивільного населення країни: 4597 загиблих та 5711 поранених», – йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

За даними ООН, серед загиблих: 1775 чоловіків, 1186 жінок, 128 дівчаток і 144 хлопчики, а також 41 дитина та 1323 дорослих, стать яких поки що невідома.

Як зазначили в ООН, більшість людей загинуло від вибухової зброї із широкою зоною поразки – важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет та авіаударів.

День пам'яті і скорботи – чергове нагадування тим, хто нині живе на Землі про те, як нещадна і жорстока війна, і чому нам варто вчитися на помилках минулих поколінь.