,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На кафедрі геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності ЧДТУ пройшов Тиждень безпеки дорожнього руху
П'ятниця, 27 травня 2022 12:58

На кафедрі геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності ЧДТУ пройшов Тиждень безпеки дорожнього руху

На кафедрі геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності ЧДТУ пройшов Тиждень безпеки дорожнього руху

23-29 травня 2022 року в Україні проходить І етап щорічного Тижня безпеки дорожнього руху із загальною темою «Безпека на дорогах в умовах воєнного стану».

У числі основних заходів Тижня проводилися наступні заходи:

  • тематичний круглий стіл в інформаційному агентстві «Укрінформ» (м. Київ) за участю представників профільних державних відомств та структур, фахівців транспортної галузі, громадськості;

  • всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Безпека дорожнього руху в умовах воєнного стану» на базі Донецького державного університету внутрішніх справ України (м. Кропивницький/ м. Кривий Ріг);

  • щорічні традиційні всеукраїнські онлайн-уроки у закладах освіти з безпеки дорожнього руху;

  • щорічна загальнонаціональна благодійна акція зі здачі крові «Здай кров – врятуй життя»;

  • старт всеукраїнського молодіжного конкурсу фото- та відеоробіт національного проєкту «Безпечна країна» та інших.

Під час пресконференції в «Укрінформі» на тему: «Безпека на транспорті в умовах воєнного стану» виступив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький

– За чотири місяці цього року у нас зареєстровано 4028 ДТП із загиблими або травмованими. Це на 38,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. В цих ДТП загинула 661 особа, що на 16% менше, ніж за аналогічний період минулого року, зазначив посадовець. 

При цьому він підкреслив, що головною причиною ДТП лишається перевищення безпечної швидкості руху. З цієї причини виникає близько 46% усіх ДТП. Далі йдуть: порушення правил маневрування (19%), порушення правил пішохідних переходів і перехресть (по 8%), недотримання безпечної дистанції та керування у нетверезому стані.

Олексій Білошицький також нагадав, що не дивлячись на те, що в країні триває війна, правила дорожнього руху лишаються незмінними, і їх потрібно обов’язково дотримуватись.

У Верховній Раді зареєстровано низку законопроєктів, якими передбачається посилити відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху в умовах воєнного стану.

– За систематичні порушення ПДР розмір штрафу збільшується. Від трьох до п'яти правопорушень – вдвічі, від п'яти до десяти – вп’ятеро, понад 10 разів – позбавлення права керування транспортним засобом на строк до двох років. Під систематичним правопорушенням розуміється вчинення трьох і більше таких протиправних дій протягом року, розповів заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко.

Інформацію про проведення заходів Тижня можна отримувати з наступних джерел:

Як повідомив завідувач кафедри геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності Черкаського державного технологічного університету Сергій Ротте, секція БЖД з 2016 року активно проводить низку заходів до Тижнів безпеки дорожнього руху, які проводяться двічі на рік. За ці роки були проведені цікаві і корисні акції із залученням представників різних служб та організацій. На жаль, останні роки дистанційного навчання, трохи обмежують можливості залучення спеціалістів різних профілів, що певним чином відбивається на різноманітності цих заходів. 

Цьогоріч працівники секції провели тематичні пари, присвячені темі Тижня, адже на фоні воєнних дій в Україні з’явились нові проблеми, пов'язані з небезпекою для життя та здоров’я людей. Це й обстріли, й мінування дорожньої інфраструктури. Студентам були надані рекомендації щодо теперішнього стану на автошляхах причому з позиції безпеки всіх учасників дорожнього руху.

За сприяння доцентки кафедри геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності ЧДТУ Тетяни Портянко представники кафедри також долучилися й до загальнонаціональної благодійної акції зі здачі крові «Здай кров – врятуй життя» на Biopharma Plasma. Варто зазначити, що Черкаський державний технологічний університет вже давно й успішно співпрацює з цією прогресивною компанією. Студенти також активно залучаються до шляхетної справи донорства, до того ж, у більшості випадків стають постійними донорами крові та її компонентів. 

Будьте уважні та обережні на дорогах, адже життя у нас одне!