,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ у межах Тижня охорони праці обговорювали види небезпек під час воєнного стану
Вівторок, 26 квітня 2022 12:09

У ЧДТУ у межах Тижня охорони праці обговорювали види небезпек під час воєнного стану

У ЧДТУ у межах Тижня охорони праці обговорювали види небезпек під час воєнного стану

26 квітня, в річницю Чорнобильської трагедії та в межах Тижня охорони праці, завідувач кафедри геодезії, землеустрою, будівельних конструкцій та безпеки життєдіяльності Черкаського державного технологічного університету Сергій Ротте підготував та провів лекцію на тему «Види небезпек під час воєнного стану». В своєму виступі він зазначив, що ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

День охорони праці в цьому році у громадян України не може бути пов’язаним на 100% з темою, яку запропонувала світовому товариству Міжнародна організації праці. Нагадаємо, що вона звучить як: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я». Це дуже важливе питання. Але сьогодні, коли Україна потерпає через нав’язану російською федерацією війну, постають трохи інші теми і завдання.

Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності, територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям і органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Які вразливості може нести ця гібридна війна? Їх дуже багато, і лише знаючи про них, ми можемо забезпечити своє життя і життя близьких нам людей відносною безпекою.

Джерелом цих небезпек можуть бути безпосередньо воєнні дії: обстріли, мінування, застосування хімічної, ядерної зброї. Небезпечні прицільні і випадкові бомбардування об’єктів інфраструктури, які погіршують життєдіяльність населення. Особливо стає небезпечно при попаданні в об’єкти підвищеної небезпеки: хімічні заводи, атомні і гідроелектростанції, автозаправки тощо. Деякі з небезпек такого роду загрожують справжніми екологічними катастрофами, коли природні еко-комплекси і міста стають мертвими. 

Ми бачимо, що відбувається у регіонах, які потрапили в окупацію ворожих військ. Нелюди піддають тортурам населення, особливо тих, хто пов’язаний з ЗСУ, правоохоронними органами, адміністрацією, їх сім’ї. Доводять захоплену територію до стану гуманітарної кризи, де стають недоступними навіть вода та їжа. Насаджують свої порядки. Вбивають і катують. Декого переміщують в контрольовані регіони або, навіть, на територію країни-агресора, тримають полонених у фільтраційних таборах. Чоловіків примусово намагаються мобілізувати в окупаційну армію.

У великих і колись гарних містах, які чомусь вирішили зрівняти із землею, люди вже звикли під час першої сирени ховатись у сховищах, не піднімати з асфальту невідомі предмети, адже це може бути вибухівка. У сховищах мінімум комфорту, проте це краще, ніж попасти під бомбовий удар чи залишитись у завалах будівель.

Ті, кому вдалося завчасно полишити ці території, стають біженцями (переїжджають за кордон) і переселенцями (внутрішньодержавне переміщення). Хоча адміністрація, волонтери, громадяни всебічно їх підтримують, тимчасовим прихистком не зарадиш. І не дивно: ці люди втратили власність, в них обмаль речей, вони мають проблему адаптації на нових місцях. Їм необхідно заново соціалізуватись, знаходити роботу. Десь кинуте житло потенційно може постраждати від мародерства. 

Гібридна війна несе й інформаційні небезпеки: блокування інформації, брехня… чи то б пак - фейки. Вкрай важко приймати правильні виважені рішення при відсутності правдивої інформації.

Виснажена війною економіка держави є причиною погіршення фінансового стану населення. Порушена логістика, руйнування підприємств унеможливлює виготовлення товарів першої необхідності.

Крім регулярних військ, шкоди завдають хакери. Частіше перевіряйте свої комп’ютери, установлюйте захист від вірусів. 

Ну, й ні в якому разі не панікуйте. Старайтесь не хворіти: в аптеках може не виявитись потрібних вам препаратів.

Ми бачимо, що на сьогодні Черкащина перебуває у відносному спокої, бойові дії проходять десь за сотні кілометрів від нас. Але тут ключовим є слово «відносний». І нехтувати сигналами повітряної тривоги дуже невідповідально, а особливо, якщо від вас залежить ще чиєсь життя.

Працюймо. Захищаймо рідну землю. Допомагаймо ближнім, Збройним силам України, чим можемо. Перемога буде за нами. Неодмінно! І наступного разу неодмінно поговоримо про формування позитивної культури безпеки та здоров’я.