,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Вступна кампанія в ЧДТУ-2022. Факультет електронних технологій і робототехніки
Четвер, 21 квітня 2022 09:55

Вступна кампанія в ЧДТУ-2022. Факультет електронних технологій і робототехніки

Вступна кампанія в ЧДТУ-2022. Факультет електронних технологій і робототехніки

За словами декана факультету електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету ЧДТУ Андрія Чорнія, сьогодні та в найближчі роки у попиті будуть фахівці, які підтримуватимуть і відновлюватимуть основні складові нашого життя: енергопостачання у наші домівки, системи зв’язку, щоб завжди бути на «зв’язку», системи автоматизації на підприємствах, системи захисту персональних та фінансових даних, та багато іншого.

На ФАКУЛЬТЕТІ ЕЛЕКТРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ І РОБОТОТЕХНІКИ ЧДТУ є три потужні випускові кафедри, а саме: «Робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки», «Електротехнічних систем» та «Кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій», які здійснюють підготовку фахівців за освітніми ступенями бакалавра, магістра та доктора філософії. Надалі наведені особливості освітніх програм (спеціальностей) факультету:

125 – «Кібербезпека». Освітня програма «Безпека інформаційних і комунікаційних систем» (бакалаврат, магістратура) спрямована на поглиблене вивчення інформаційних технологій захисту інформації, інформаційної та кібербезпеки; розробки та використання програмного забезпечення захисту інформації; методології розробки та експлуатації комплексних систем захисту інформації; джерел та засобів впливу загроз на об’єкти інформаційної та кібербезпеки державних та комерційних установ та організацій.

Освітня програма надає комплекс знань в області ІТ технологій та інформаційно-комунікаційних систем; програмування; захисту операційних систем та баз даних; криптографічного захисту; розробки, експлуатації та моніторингу систем захисту інформації; проектування та адміністрування корпоративних комп’ютерних мереж; організаційних регламентів та нормативно-правового регулювання сфери забезпечення інформаційної безпеки; комплексних систем захисту інформації.

Фахівці з кібербезпеки зможуть працювати співробітниками груп інформаційної та кібербезпеки в спеціалізованих підрозділах, які займаються питаннями забезпечення приватної чи національної безпеки, в установах та організаціях фінансової сфери, державних та приватних підприємствах; адміністраторами кібербезпеки та інженерами з захисту інформації в установах та організаціях, що використовують автоматизовані інформаційні системи; компаніях з розробки програмного забезпечення, а також регіональних центрах аналізу інформації про загрози кіберпростору та захисту інформації.

141 – «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Освітня програма: «Електротехнічні системи електроспоживання» (бакалаврат, магістратура)

спрямована на підготовку фахівців, здатних проєктувати енергетичні комплекси і системи, забезпечувати безпечну експлуатацію та енергоефективність енергообладнання, розв’язувати спеціалізовані задачі та практичні проблеми електроенергетики, електротехніки та електромеханіки.

Освітня програма надає комплекс поглиблених знань, умінь з розробки, проєктування електричних систем та мереж, релейного захисту і автоматики, введення в експлуатацію електрообладнання та контролю його роботи, планування навантаження та рівня споживання електроенергії, використання відновлювальних джерел енергії та впровадження енергоефективних технологій.

Фахівці в галузі електрична інженерія здатні приймати професійні рішення в технологічних процесах виробництва, передачі, розподілу та споживання електричної енергії.

Випускники працевлаштовуються на підприємства, виробництва, організації, компанії, товариства не тільки енергетичного сектору, а й будь-якої галузі.

151 – «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». У межах освітньої програми «Робототехнічні системи та автоматизація» майбутні фахівці отримають необхідні знання та практичні навички у створенні та конструюванні роботів і робототехнічних систем промислового та непромислового призначення, проектуванні та експлуатації програмно-алгоритмічного забезпечення для управління такими системами, а також опанують системи автоматизованого проектування систем управління та технології IoT (зокрема, залучатимуться до прикладної реалізації проектів Smart-city та Smart-house). Конкурентною перевагою цієї спеціальності є те, що попит на її фахівців постійно зростає. Так, за даними глобального інституту McKinsey (MGI), станом на 2025 рік, одним з п‘яти найбільш популярних напрямків розвитку суспільства стане робототехніка (поруч з напрямками: IoT, штучного інтелекту, біоадаптивної електроніки та 3D-друку), а фахівці з розробки та експлуатації робототехнічних систем та автоматизованих комплексів будуть одними з найбільш затребуваних та високооплачуваних фахівців на ринках праці, як України, так і усього світу.

152 – «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Особливістю освітньої програми «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» на даній спеціальності є формування у майбутніх фахівців теоретичних навичок та практичних вмінь при вирішенні питань високоточного та ефективного вимірювання, діагностування, контролю і моніторингу матеріальних об‘єктів та фізичних полів різного походження та призначення, а також проектування, розроблення та впровадження різноманітних методів та засобів інформаційно-вимірювальної техніки. Майбутні фахівці можуть працювати на державних та приватних виробничих чи комерційних підприємствах, у відділах стандартизації, контролю та інших метрологічних службах, у підрозділах ремонту та обслуговування приладів, пристроїв, медичної, побутової та роботизованої техніки, відділах обслуговування засобів автоматизації та автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем. Перспективність цієї спеціальності забезпечується значною затребуваністю фахівців в області метрології та інформаційно-вимірювальної техніки, а також високою заробітною платою таких спеціалістів.

172 – «Телекомунікації та радіотехніка». Освітня програма «Радіотехніка та робототехнічні системи» (бакалаврат, магістратура), є однією з найбільш фундаментальних і наукоємних спеціальностей, яка поєднує в собі сучасні наукові технології і досягнення та орієнтована на розвиток технологій майбутнього. Мета програми – це підготовка фахівців з найбільш затребуваних на даний час технологій в галузі радіотехніки та робототехнічних систем.

Сучасна підготовка фахівців з радіотехніки та робототехнічних систем дозволяє опанувати теоретичні основи, набути практичні навички і сформувати комплекс знань, що забезпечує нашим випускникам престижну освіту і гарантоване працевлаштування у самих різноманітних сферах діяльності, зокрема не тільки технічного спрямування.

Випускники цієї освітньої програми є професіоналами в області проектування та експлуатація сучасних робототехнічних та радіотехнічних систем, розробки цифрових систем зв'язку, проектування та експлуатація систем GPS, супутникового зв’язку та цифрового телебачення, радіолокації та радіонавігації, програмуванні мікропроцесорних систем різного призначення, систем управління, Інтернет речей (IoT), володіють сучасними знаннями з технологій моделювання та програмування, програмних засобів захисту інформаційних мереж тощо.

Фахівець з радіотехніки та робототехнічних систем є універсальним і може обіймати посади керівника підприємства, головного інженера з організації та керування проектною діяльністю, провідного фахівця з проектування та експлуатація засобів та споруд кабельного, супутникового, мобільного, оптичного зв'язку в підрозділах телекомунікаційних компаній, Інтернет провайдерів, Міноборони або силових структур та в інших установах державної і приватної власності

172 – «Телекомунікації та радіотехніка». Освітня програма «Телекомунікації» (бакалаврат), є однією з нових і найсучасніших спеціальностей, яка поєднує в собі новітні технології і досягнення та орієнтована на розвиток цифрових систем зв’язку та засвоєнню сучасних систем проектування комп’ютерних та телекомунікаційних мереж та систем.

Підготовка за цією освітньою програмою дозволить набути не тільки глибоких теоретичних знань та якісної практичної підготовки, але і бути в команді фахівців, які творять сучасний прогрес, пов’язаний з інформаційними технологіями.

Випускники цієї освітньої програми є професіоналами в області проектування та експлуатації телекомунікаційних мереж та сучасного мережевого обладнання від провідних фірм світу, розробки цифрових систем зв'язку, пакетних методів передачі даних, інтегрування методів мультиплексування і комутацій, використання сучасного програмного забезпечення для проектування та управління системами та мережами зв’язку, що дозволяє легко інтегруватися в самі різноманітні IT-компанії.

Фахівець з Телекомунікацій є одним із затребуваних на сучасному цифровому ринку праці і може обіймати посади керівника підприємства, провідного фахівця з проектування та експлуатації комп’ютерного мережевого обладнання, засобів та споруд мобільного та оптичного зв'язку, фахівця в силових структурах, зокрема в комп'ютерно-технічних та телекомунікаційних відділах експертно-криміналістичних центрів тощо.

Висловлюю свою глибоку повагу та подяку усім, хто наближає нашу Перемогу після повномасштабного вторгнення армії росії на суверенну Україну, особливо тим, хто це робить зі зброєю в руках. Також, хочу подякувати фахівцям своєї справи, випускникам факультету електронних технологій і робототехніки, які підтримують та відновлюють критичну інфраструктуру та роблять внесок на інформаційному фронті, зазначає декан факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ Андрій Чорній. Наш факультет радо чекає нових студентів, які з нашою допомогою опанують знання, вміння і навички, необхідні для вдалої професійної кар'єри та благополучного майбутнього в незалежній, успішній Україні.