,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Вступна кампанія в ЧДТУ-2022. Факультет економіки та управління
Понеділок, 18 квітня 2022 07:54

Вступна кампанія в ЧДТУ-2022. Факультет економіки та управління

Вступна кампанія в ЧДТУ-2022.  Факультет економіки та управління

Факультет економіки та управління Черкаського державного технологічного університету, до складу якого входять шість випускових кафедр (міжнародної економіки та бізнесу; бухгалтерського обліку, аналізу і оподаткування; фінансів; менеджменту та бізнес-адміністрування; економічної кібернетики та маркетингу; економіки та управління), здійснює підготовку фахівців у галузі економіки, управління та адміністрування за освітніми ступенями бакалавра, магістра, доктора філософії.

Студенти факультету економіки та управління мають можливість здобувати вищу освіту за широким спектром спеціальностей та освітніх програм:

051 – «Економіка». Освітні програми: «Міжнародна економіка та бізнес»  (бакалаврат), «Міжнародна економіка» (магістратура).

Особливістю навчання студентів спеціальності є базова економічна освіта, вивчення двох іноземних мов, можливість участі у програмах «подвійного диплому» чи продовження навчання в університетах Європейського Союзу, участь у міжнародних конференціях та програмах.

Практична підготовка студентів покликана гармонізувати теоретичну підготовку в університеті з реаліями функціонування підприємств у бізнес-середовищі. Студенти спеціальності проходять різні види практики та стажування на провідних підприємствах різних сфер та галузей економіки.

Випускники спеціальності працевлаштовані в Департаментах і відділах економіки та зовнішньоекономічної діяльності обласних державних адміністрацій; міських та районних рад; в українських та міжнародних компаніях, у підрозділах міжнародних організацій; у спільних та іноземних підприємствах, що здійснюють свою діяльність в Україні та за кордоном, спеціалізуються в сферах міжнародної торгівлі та інвестиціях.

051 – «Економіка». Освітня програма «Управління персоналом та економіка праці» (бакалаврат) спрямована на підготовку компетентних фахівців у сфері економіки праці та управління персоналом підприємства, які здатні розробляти кадрову політику та стратегії управління персоналом, здійснювати кадрове планування потреб персоналу, управління зайнятістю, інжинірингом та матеріальною і нематеріальною мотивацією праці. 

Здатність випускника цієї освітньої програми здійснювати ефективне управління діяльністю персоналу на різних ієрархічних рівнях організаційної структури підприємств та установ різних форм власності та господарювання значно підвищує затребуваність фахівців такого рівня на сучасному ринку праці. 

051 – «Економіка». Освітня програма «Економіка підприємства та цифрові технології в економічних процесах» (бакалаврат) сфокусована на підготовці фахівців, які розуміють загальні економічні процеси та внутрішні механізми функціонування підприємства, володіють навичками планування та організації виробничих і збутових процесів, методами та інструментами підвищення прибутковості і зниження витрат. Особлива увага приділяється вивченню сучасних цифрових технологій в управлінні діяльністю підприємства.  

071 – «Облік і оподаткування». Освітня програма «Облік і аудит» (бакалаврат, магістратура) є найбільш популярною економічною спеціальністю. Сучасна підготовка фахівців з обліку і оподаткування дозволяє опанувати теоретичні основи, набути практичні навички і сформувати комплекс знань, щоб забезпечити випускникам пріоритетні позиції в усіх сферах обліково-економічного спрямування. 

Функціонування підприємств різних галузей економіки, малого і середнього бізнесу, фінансово-кредитних та банківських установ, страхових, інвестиційних, аудиторських, консалтингових компаній, державних органів виконавчої влади, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), перспективи їх реформування та розвитку створюють об’єктивні передумови для стійкого попиту на висококваліфікованих фахівців з обліку і оподаткування.

Фахівець із бухгалтерського обліку є універсальним. Він може обіймати посади керівника підприємства, заступника керівника з фінансових або економічних питань, головного бухгалтера, бухгалтера-економіста, фінансового директора, аудитора, ревізора, податкового інспектора, аналітика, менеджера, товарознавця, банківського працівника. 

072 – «Фінанси, банківська справа та страхування». Освітня програма «Фінанси і кредит» (бакалаврат, магістратура) передбачає інтерактивний практично орієнтований підхід до навчання, програми студентської мобільності в університетах країн Євросоюзу, в т.ч. програма подвійного диплому з Балтійською міжнародною академією, навчання в школі фінансового успіху (до викладання залучені фахівці провідних банківських установ, державних та місцевих органів фінансового управління).

Випускники можуть бути працевлаштовані у фінансових органах державного, регіонального і муніципального рівнів, банках, страхових компаніях, інвестиційних фондах, біржах, економічних та фінансових службах підприємств і організацій всіх форм власності на посадах, що вимагають вищої економічної освіти – економіст з фінансової роботи, начальник відділу в банківській установі, в страховій компанії, в органах Податкової служби України, в Державній аудиторській службі, в Державному казначействі, начальник фінансового відділу, фінансовий аналітик, бухгалтер, директор підприємства, науковий співробітник. 

073 – «Менеджмент». Освітні програми: «Менеджмент» (бакалаврат, магістратура), «Бізнес-адміністрування» (магістратура), «Управління проектами» (магістратура), «Управління інноваційною діяльністю» (магістратура).

Фахівець з менеджменту – це професійний керівник, який має  управлінську освіту і відповідає за розробку і прийняття управлінських рішень, займається широким колом питань організаційного характеру.

Метою підготовки фахівців є формування кадрового складу управлінських працівників підприємств, установ і організацій різних форм власності і господарювання. 

Освітні програми надають комплекс знань в області  менеджменту організацій; стратегічного, інвестиційного, інноваційного, фінансового менеджменту; маркетингу та інформаційних технологій; бізнес-планування; корпоративного управління тощо.

Фахівець з менеджменту організацій і адміністрування готується до професійної управлінської роботи в органах державного, регіонального і муніципального рівнів; лінійних та функціональних підрозділах підприємств і організацій. Знання менеджменту є основою організації власного бізнесу.

075 – «Маркетинг». Освітня програма «Маркетинг» (бакалаврат, магістратура) спрямована на підготовку висококваліфікованих фахівців-маркетологів, яких сьогодні потребує будь-яке підприємство, зацікавлене в просуванні та збуті своєї продукції. 

Основними сферами діяльності маркетолога є: комплексне дослідження ринку; аналіз конкурентного середовища; визначення конкурентних переваг і синтез концепції нового бренду; сегментація і позиціонування бренду; керівництво просуванням брендів (реклама, PR, трейд-маркетинг, еvent-marketing, виробництво POS-матеріалів); аналіз ефективності маркетингових заходів; робота з рекламними і PR-агентствами та ін. 

076 – «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Освітня програма «Підприємництво та економіка підприємства» (бакалаврат, магістратура) зорієнтована на формування підприємницької культури та навичок зі створення власної справи, а також опанування методами і механізмами ефективного функціонування підприємницької структури будь-якої форми власності та сфери діяльності. Задля цього увагу зосереджено на вивченні комплексу дисциплін економічного, фінансового, правового, маркетингового, інноваційного спрямування. 

281 – «Публічне управління та адміністрування».  Освітня програма «Публічне управління та адміністрування» (бакалаврат, магістратура) надає можливість отримати знання, уміння та навички, що стосуються механізмів публічного управління на місцевому, регіональному та загальнодержавному рівнях, а також адміністрування в різних сферах діяльності. Особлива увага приділяється вивченню підходів до формування спроможних територіальних громад, механізмів участі та залучення громади до процесів прийняття рішень на державному та місцевому рівнях, формування партнерських мереж: влада–бізнес–громада, особливостей електронного врядування, розробки та впровадження проєктів з розвитку громади, тощо. 

Знання та навички, отримані в межах даної освітньої програми, можуть бути застосовані як в органах державної влади та місцевого самоврядування, так і в громадському секторі, а також на підприємствах та в організаціях державної і комунальної форм власності. 

На факультеті також здійснюється підготовка докторів філософії за  спеціальностями: 

051 – «Економіка». Освітньо-наукова програма «Економіка», метою якої є підготовка фахівців вищої кваліфікації з економіки, здатних розв’язувати комплексні проблеми в галузі професійної та/або дослідницько-інноваційної діяльності у сфері економіки, що передбачає глибоке переосмислення наявних та створення нових цілісних знань та/або професійної практики. 

075 – «Маркетинг». Освітньо-наукова програма «Маркетинг», метою якої є підготовка конкурентоспроможних, висококваліфікованих фахівців ступеня доктора філософії в сфері маркетингу, інтегрованих у світовий науково-освітній простір, що мають теоретичні знання, уміння, навички та інші компетентності, необхідні для продукування нових ідей, розв’язання комплексних завдань професійної та науково-дослідної діяльності у сфері маркетингу, оволодіння методологією наукової та педагогічної діяльності та проведення власного наукового дослідження.

- Випускники нашого факультету займають різноманітні посади фахівців та керівників, є серед них мери міст, керівники підприємств, директори банків, фінансових та страхових установ, керівники державних органів, науковці, депутати Верховної та місцевих рад, успішні бізнесмени, що заснували власні підприємства. Життєві та професійні успіхи наших випускників є найкращим підтвердженням високого рівня фахової підготовки, яку отримують студенти факультету економіки та управління, – зазначає декан факультету економіки та управління ЧДТУ Віктор Демиденко.