,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 11 лютого – Міжнародний день жінок та дівчат у науці
П'ятниця, 11 лютого 2022 10:08

11 лютого – Міжнародний день жінок та дівчат у науці

11 лютого – Міжнародний день жінок та дівчат у науці

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію про науку, техніку і інновації в цілях розвитку, в якій визнавалося, що повноцінний і рівний доступ до сфери науки, техніки і інновацій для жінок будь-якого віку і їх участь в цій сфері є необхідною умовою забезпечення гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок.

 15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, проголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчаток в науці (International Day of Women and Girls in Science). Це свято «засновано для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат». Організація Об’єднаних Націй запропонувала всім державам-членам, організаціям і органам системи ООН та іншим міжнародним і регіональним організаціям, приватному сектору та науковим колам, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації і приватних осіб, відзначати Міжнародний день жінок і дівчаток в науці належним чином, заохочуючи розробку науково-освітньої політики та програм, сприяючи широкому залученню жінок і дівчаток до сфери науки, до розвитку наукової кар’єри, визнаючи досягнення жінок у науці. 

У 2018 році запроваджена українська премія, яка є частиною глобальної Програми L’ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Вона створена для молодих жінок, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг, математика) та заохочення їх до розвитку української науки.      Українки успішно працюють у різних галузях наук. Найбільше жінок-науковиць у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук. У галузі технічних наук їх всього 34,1%.

Черкаський державний технологічний університет вітає колег-науковиць, аспіранток, докторанток та студенток зі святом, висловлюючи вдячність і повагу за відданість науці, натхненну працю та прагнення зробити особистий внесок у розвиток вітчизняної науки. Натхнення вам, оптимізму, успіху у втіленні проєктів та реалізації ідей!