,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв Крут
Субота, 29 січня 2022 09:42

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

29 січня українці зі скорботою згадують полеглих у бою під Крутами. Цього дня 1918 року юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Саме тоді відбулося збройне зіткнення на залізничній станції Крути  під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне.  Запеклий бій між 4-тисячним підрозділом  Червоної гвардії та невеликим загоном із чотирьох сотень київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» тривав 5 годин. Нерівний бій на декілька днів віддалив захоплення Києва.

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку −  боронити її. Для українського народу цей день став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

День пам’яті Героїв Крут назавжди залишиться світлим у нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для нинішніх і прийдешніх поколінь. День надії і любові до своєї Батьківщини.