,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ підбили підсумки роботи у 2021 році міжнародного проєкту «Мир у цифровий час»
Четвер, 02 грудня 2021 15:54

У ЧДТУ підбили підсумки роботи у 2021 році міжнародного проєкту «Мир у цифровий час»

У  ЧДТУ підбили підсумки роботи у 2021 році міжнародного проєкту «Мир у цифровий час»

30 листопада 2021 року в стінах Черкаського державного технологічного університету згуртувались молодь, викладачі ЧДТУ, представники місцевого політикуму та медіасфери, аби у форматі круглого столу обговорити результати роботи «Програми з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні  «Мир у цифровий час». Її на Черкащині реалізують спільно ЧДТУ та ГО «Центр соціальних комунікацій». 

На початку заходу з вітальним словом до присутніх звернувся ректор ЧДТУ Олег Григор, принагідно привітавши учасників із першими досягненнями команди проєкту, до складу якої входять студенти, магістранти, аспіранти та викладачі Черкаського державного технологічного університету.

Скільки натхнених людей – студентську молодь, викладачів ЧДТУ, журналістів, політиків – об'єднала участь у проєкті й спільна мета – мирне, толерантне, цивілізоване сучасне суспільство, яке живе в епоху цифровізації. Вона відкриває перед нами безліч можливостей для розвитку, але, разом із тим, показує, над чим нам спільно ще потрібно працювати задля достойного майбутнього,  – наголосив Олег Олександрович. 

Регіональна координаторка проєкту, завідувачка кафедри філософських та політичних наук ЧДТУ, професорка Анжела Бойко наголосила: амбасадорами Програми на Черкащині стали представники студентської молоді тому, що саме вони розбудовуватимуть регіон, саме вони визначають його майбутнє. 

Під час підсумкового круглого столу амбасадори проєкту  – студенти кафедри філософських та політичних наук Олександр Литвин та Данило Дубина, магістранти цієї ж кафедри Денис Цюра та Андрій Тіщенко, а також аспірант Володимир Півненко – розповіли про реалізацію своїх мініпроєктів, презентували свої здобутки та окреслили, чого не вдалось досягти запланованого в умовах «червоної» карантинної зони. 

Окрім того, озвучили спільно розроблені пропозиції щодо впровадження молодіжної політики у місті Черкаси, які направлять до  органів місцевої влади. Так, амбасадори Програми пропонують ініціювати розробку та затвердити Програму підтримки та розвитку молоді в місті. Окрім того, ініціювати створення молодіжного простору, який дав би черкаській молоді можливість безоплатно проводити своє дозвілля та  розвиватися у сферах політичного, фінансового, професійного, особистого життя. Створення такого простору, за словами амбасадора проєкту «Мир у цифровий час» Володимира Півненка, може стати однією зі складових мінімізації маргіналізації та екстриміналізації молоді в Черкасах. Третя пропозиція стосується створення артпростору, який може бути як складовою молодіжного простору, так і окремим місцем. 

 – Залучення молоді до процесів реалізації себе через творчість дасть змогу перенаправити енергію молодих людей у творче русло, а як наслідок, може покращити ситуацію з вандалізмом та пошкодженням чужого майна шляхом нанесення на стіни приміщень та паркани написів та зображень, – зазначив Володимир Півненко. 

Озвучені пропозиції одразу ж стали темою жвавої дискусії про те, якою має бути роль влади в організації молодіжних просторів. Присутні на заході депутат Черкаської обласної ради Олександр Радуцький та депутатка Черкаської міської ради Оксана Мєлікова погодились із ініціативами студентів, наголосивши та необхідності конструктивного діалогу на між органами влади та представниками молодіжної спільноти. 

Імена та світлини амбасадорів з усіх 10 областей України, які долучились до участі в Програмі з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні  «Мир у цифровий час», зокрема, й представників черкаської команди проєкту, закарбовані на сторінках календаря «Агенти миру». Кожен із амбасадорів отримав екземпляр такого календаря у подарунок.

Наступним кроком після підсумкового круглого столу в ЧДТУ стане участь регіональної координаторки проєкту Анжели Бойко у фінальному форумі проєкту «Мир у цифровий час», який пройде у місті Київ. 

 Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.