,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Середа, 01 грудня 2021 07:44

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими 1988 року. З того часу минуло понад 30 років, але проблема боротьби з поширенням ВІЛ інфекції/СНІДу залишається досить актуальною для багатьох країн світу.

Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатися про факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.

У контексті забезпечення глобальних цілей у протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні до 2030 року ВООЗ розробила Європейський план дій з профілактики і контролю за ВІЛ-інфекцією/СНІДом на 2016-2021 роки, що відповідає положенням Цілей Сталого Розвитку (ЦСР), Глобальної стратегії сектора охорони здоров’я з боротьби з вірусним гепатитом та інфекціями, що передаються статевим шляхом, а також  Європейської програми «Здоров’я-2020» і Стратегії ВООЗ з ліквідації туберкульозу до 2035 року.

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також місто Київ.

Стандартним методом діагностики ВІЛ-інфекції є імуноферментний аналіз (ІФА). Виявити ВІЛ-інфекцію можна вже через 3 місяці після зараження у 90-95% інфікованих, через 6 місяців – у 5-9% і у 1% випадків – через 1 рік.

Попри те, що в Україні офіційно продовжують реєструвати випадки ВІЛ-інфекції, зокрема випадки захворювання на СНІД, епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні можна буде зупинити. Наша країна впроваджує нові підходи до припинення поширеності ВІЛ-інфекції/СНІДу та має усі шанси стати позитивним прикладом у зниженні нових випадків ВІЛ-інфекції та зменшенні смертності від СНІДу в країні.

Наразі в Україні відбувається низка важливих заходів, які сприяють протидії поширенню хвороби, а саме:

  • впровадження масштабних серед країн Східної Європи та Центральної Азії профілактичних програм для груп ризику;

  • закупка препаратів для антиретровірусної терапії;

  • впровадження підходу “test and treat,” коли абсолютно усі пацієнти, у яких виявлено ВІЛ-інфекцію, одразу будуть в змозі отримувати життєво необхідне лікування — антиретровірусну терапію;

  • зміна алгоритмів тестування, коли широко використовуються швидкі тести на ВІЛ у роботі медичних фахівців первинної ланки. Лікар первинної допомоги допомагатиме визначитися щодо  необхідності тестування для тих пацієнтів, які дійсно цього потребують;

  • реалізація програми замісної підтримувальної терапії за державні кошти. До речі, досвід України є унікальним — ми є єдиною країною в регіоні, яка впроваджує таку програму за державні кошти.