,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції
Середа, 24 листопада 2021 08:21

Доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції

Доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції

23 листопада 2021 року відбулась Друга міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв», організована Таврійським державним агротехнологічним університетом імені Дмитра Моторного (м. Мелітополь) та Громадською організацією «Інтеркультурне гастрономічне коло». До участі в заході долучився і Черкаський державний технологічний університет. 

На заході були представлені доповіді 107 учасників за чотирма секціями: 

  • тенденції та перспективи розвитку обладнання харчових і переробних виробництв; 

  • удосконалення процесів і технологій виробництва харчової продукції та переробки сільськогосподарської сировини; 

  • проблеми безпеки та якості харчової продукції;

  • інновації підприємств готельно-ресторанної індустрії.

Доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ, доктор технічних наук Олександр Батраченко представив доповідь на тему «Підвищення міцності ножів кутера». Вона присвячена такій відомій серед м'ясопереробників проблемі, як руйнування ножів кутера під час роботи. 

В середньому, один або декілька ножів руйнуються в частотою до 3-х разів на рік при двозмінній роботі кутера. При цьому втрачається сам ніж або декілька ножів (вартість комплекту сягає 2000 €), оброблювана м'ясна сировина (200-500 л), а також пошкоджується чаша та кришка ножової головки кутера з'являються вибоїни значної протяжності глибиною до 6 мм.

Також внаслідок руйнування хоча б одного ножа порушується баланс ножової головки, що призводить до виникнення значних динамічних сил, які діють на ножовий вал і, як наслідок, до швидкого виходу з ладу його підшипників, а також самого валу.  Може спостерігатись пошкодження та деформування інших елементів кутера. Все це призводить до значних матеріальних збитків та витрат часу на ремонт кутера.

Науковці кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління Черкаського державного технологічного університету дослідили втомну витривалість ножів як експериментальним шляхом, так і чисельними методами. В результаті запропонували свої рекомендації та технічні рішення, спрямовані на забезпечення високої міцності ножів при знакозмінних навантаженнях. 

Нижче на ілюстраціях наведено сам кутер, приклади пошкоджень центрального конусу чаші високошвидкісними (до 160 м/с) уламками ножів, експериментальне дослідження втомної витривалості пластини-зразка на вібростенді, а також результати чисельного моделювання довговічності ножа кутера при циклічних навантаженнях для однієї з відомих його конструкцій.

Загалом, під час обговорення доповідей конференції було відзначено актуальність і ґрунтовність наукових робіт учасників конференції, а також високий рівень та значну наукову новизну досліджень, які проводяться в межах представлених наукових шкіл.