,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ влаштував захід, присвячений інноваціям у сфері інклюзивного туризму
Середа, 10 листопада 2021 13:06

Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ влаштував захід, присвячений інноваціям у сфері інклюзивного туризму

Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ влаштував захід, присвячений інноваціям у сфері інклюзивного туризму

9 листопада 2021 року на факультеті харчових технологій та сфери обслуговування Черкаського державного технологічного університету за ініціативи декана факультету Лариси Чепурди відбувся навчально-виховний захід, присвячений проблемі інклюзії в галузі гостинності та обслуговуванню гостей з особливими потребами. 

Партнером проведення заходу став Черкаський обласний клуб службового собаківництва ТСО України під керівництвом Наталії Красноколінської, який продемонстрував можливості корекційної роботи з такими категоріями відвідувачів, яка може бути проведена на території рекреаційних комплексів, та абілітації для дітей, які народилися із певними особливостями психофізичного розвитку: із ДЦП, із розладами аутичного спектру тощо. 

Сьогодні проблема інклюзії вкрай актуальна, адже близько 15% населення світу мають інвалідність, в Україні – 5,5%. Саме тому необхідний пошук інноваційних, але водночас ефективних видів соціально-психологічної реабілітації людей з інвалідністю, серед яких можна виділити й інклюзивний туризм. У цьому контексті задача навчальних закладів, які готують фахівців з туризму, готельно-ресторанної справи, полягає в розвитку інклюзивного туризму, формуванні стратегії підготовки фахівців цієї галузі, які б мали навички та компетенції для роботи із категорією туристів з особливими потребами, адже інклюзивний туризм дозволяє залучити в туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних та психологічних можливостей. 

Приклад Черкаської області показує позитивні зрушення в цьому напрямку, які вдалось реалізувати завдяки співпраці освітніх закладів та громадських установ. У регіоні активно розвивається інклюзивний реабілітаційний туризм як технологія корекційної роботи з дітьми з інвалідністю та ветеранами АТО/ОСС. 

Унікальні для України програми каністерапії реалізуються Черкаським обласним клубом службового собаківництва ТСО України. Каністерапія  є одним із різновидів лікування та реабілітації людини за допомогою спеціально відібраних і навчених собак під наглядом кваліфікованих фахівців, і виявляється найефективнішим методом для дітей і літніх людей, які часто є найбільш вразливими категоріями в питанні соціалізації та емоційного благополуччя. 

Окрім того, розробляються каністерапевтичні програми для підготовки собак-помічників ветеранів: собак навчають приносити власнику-ветерану одяг, взуття, воду або пакет продуктів із магазину. Однак головне завдання такої терапії – аби людина не  почувалася самотньо. Це значна психологічна та фізична підтримка людей у депресивному сані чи з ПТСР. Згадані програми успішно реалізують і випускники ЧДТУ спеціальності «Туризм», які брали участь у заході.