,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковець кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому онлайн-семінарі «Високий тиск – інноваційна технологія харчових продуктів»
Середа, 06 жовтня 2021 14:21

Науковець кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому онлайн-семінарі «Високий тиск – інноваційна технологія харчових продуктів»

Науковець кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому онлайн-семінарі  «Високий тиск – інноваційна технологія харчових продуктів»

Доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління Черкаського державного технологічного університету доктор технічних наук Олександр Батраченко взяв участь міжнародному  науковому онлайн-семінарі  «Високий тиск – інноваційна технологія харчових продуктів». Семінар проводився в межах десятої Міжнародної науково-практичної конференції «Тренди lean-виробництва та пакування харчових продуктів».

Спікером семінару виступив засновник вітчизняної наукової школи з обробки харчових продуктів високим тиском доктор технічних наук, професор Полтавського аграрного університету Валерій Сукманов, з яким професор кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ Василь Осипенко та доцент Олександр Батраченко підтримують ділові стосунки.

Варто зазначити, що високий тиск – це тиск до 1000 МПа (10 тисяч атмосфер). Для порівняння, тиск води на дні Маріанської впадини в 10 разів менший! При такому тиску вода, яка вважається рідиною, що не стискається, починає стискатись на 30%. Також істотно змінюється її в’язкість та відбувається ряд інших ефектів.

Обробка харчових продуктів високим тиском  дозволяє замінити теплову обробку продуктів (пастеризацію, варіння) та введення консервантів, забезпечити бактеріологічну чистоту продуктів, довготривале їх зберігання, поліпшені властивості (вміст вітамінів, збереження натурального запаху, кольору, структури, органолептики). Після обробки високим тиском харчові продукти стають більш корисними для харчування людини в порівнянні з класичними методами обробки.

Технології високого тиску (ВТ) набувають широкого розвитку в усіх промислово розвинених країнах: США, Канада, Західна Європа, Японія тощо. До речі, в Японії 90% фруктових соків виготовляються саме з використанням ВТ.

У межах семінару висвітлювалися наступні питання: історичний аспект і сучасний стан технологій ВТ у виробництві харчових продуктів; сутність технологій ВТ; вплив ВТ на властивості харчових продуктів; параметри процесу, характеристики обладнання, які слід враховувати під час оброблення продуктів ВТ; фізико-хімічні аспекти використання ВТ; мікробіологічна безпечність продуктів після обробки ВТ; фактори, що впливають на стійкість бактерій до ВТ; приклади використання технологій ВТ для обробки різних харчових продуктів; принципові схеми технологічного обладнання періодичного, безперервного та циклічного типів; особливості конструкцій та розрахунку робочих камер обладнання; дослідницьке та промислове обладнання; пакувальні матеріали, що використовують у технологіях ВТ.

До роботи семінару доєдналися вчені та творча молодь Пловдівського університету харчових технологій та Русенського університету (Болгарія), Білоруських національного технічного та аграрних університетів, Бакинського економічного університетів, Киргизького-турецького університету «Манас», Інституту технічної теплофізики НАН України, Національного університету харчових технологій, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Полтавського державного аграрного університету, Донецького національного університету економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського.

По закінченню доповіді спікера відбулася жвава професійна дискусія з розглянутої проблематики. Усі присутні відзначили високу актуальність теми семінару та високий професіоналізм його спікера, професора Валерія Сукманова.