,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 29 вересня 2021 року — 80 роковини трагедії в Бабиному Яру
Середа, 29 вересня 2021 10:36

29 вересня 2021 року — 80 роковини трагедії в Бабиному Яру

29 вересня 2021 року — 80 роковини трагедії в Бабиному Яру

29 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. За цей день нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв. А за перші два дні реалізації нацистської політики винищення, 29 та 30 вересня, було вбито 34 тисячі чоловіків, жінок та дітей, що стало одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинених нацистами під час Другої світової війни. Усіх їх убили лише за приналежність до єврейського народу. 

Ці страшні дати стали початком інших масових вбивств у Бабиному Яру, де загалом  упродовж 1941-1943 років було розстріляно близько 100 тисяч осіб – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

За радянських часів про трагедію Бабиного Яру воліли мовчати. 

Бабин Яр — це трагедія усього людства, яка стала жахливим символом Голокосту. Однак сталась вона на українській землі, тому українці не можуть забувати про ті скорботні події. Досі живий у народі біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі.  

Цього дня ми разом зі світовою спільнотою згадуємо невинно розстріляних і висловлюємо надію, що подібного злочину в історії людства не повториться більше ніколи, а молодь формуватиме свій світогляд в умовах толерантності, належного ставлення до полікультурних та загальнолюдських цінностей.