,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства
П'ятниця, 28 травня 2021 10:38

28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства

28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства

28 травня цього року у нашій державі відзначається Всеукраїнський день краєзнавства. Саме цього дня у 1925 році у Харкові відкрилася Перша Всеукраїнська краєзнавча конференція, у роботі якої брали участь краєзнавці з різних куточків України, було прийнято рішення про створення Українського комітету краєзнавства – предтечі сучасної Національної спілки краєзнавців України. Національна спілка краєзнавців України започаткувала це свято у 2017 році з метою поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентація практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства тощо.

У Черкаському державному технологічному університеті доктор історичних наук, заслужений працівник освіти України, почесний професор ЧДТУ Микола Бушин згуртував навколо себе талановитих істориків, науковців кафедри історії та права, сформувавши потужний осередок краєзнавців. З-під пера учнів Школи Бушина вийшли численні краєзнавчі матеріали, які мають безцінне значення для вивчення історії свого краю, а відтак для зміцнення патріотизму, національної свідомості, збереження культурно-історичного спадку, любові до рідної землі. 

З нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства проректора з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктора історичних наук, професора Валентина Лазуренка запросили взяти  участь у засіданні Краєзнавчого клубу «Моя Черкащина» на тему «Презентація кращих краєзнавчих видань останніх років». Нагадаємо, що у 2019 році Валентин Лазуренко одержав Диплом лауреата I премії конкурсу «Краще видання року» Національної Академії наук вищої освіти України за працю «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького. Поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у с. Суботів: від столітніх досліджень, легенд та міфів до сучасних наукових гіпотез» у номінації «Монографії».

Черкаський державний технологічний університет вітає краєзнавців університету та краєзнавців Черкащини зі Всеукраїнським днем краєзнавства та зичить енергії, мотивації, натхнення для вкрай важливої нині діяльності дослідження рідного краю, збереження історико-культурних надбань українського народу, виховання патріотизму у молодих поколінь, творення історії своєї держави!