,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини За підтримки ЧДТУ вдев’яте пройшла міжрегіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України»
Четвер, 27 травня 2021 16:08

За підтримки ЧДТУ вдев’яте пройшла міжрегіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України»

За підтримки ЧДТУ вдев’яте пройшла міжрегіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України»

26 травня 2021 року Чигиринський заклад загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів №1 імені Богдана Хмельницького та його директорка Тетяна Мирошніченко гостинно приймали IX міжрегіональну історико-краєзнавча конференцію «Чигиринщина в історії України», присвячену 30-річчю незалежності України. Тематика конференції «Чигиринщина: 30 років незалежності», участь у якій  взяли науковці, краєзнавці, освітяни, студенти, учні, охоплювала всі періоди історії Чигиринщини від найдавніших часів і до сьогодення.

На пленарному засіданні зі змістовними доповідями виступили начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, кандидат  історичних наук Валерій Данилевський, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Валентин Лазуренко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, професор Василь Мельниченко, фахівець відділу студентського розвитку та культурних програм ЧДТУ, паралімпійський чемпіон 2016 року, майстер спорту міжнародного класу з футболу, тренер і краєзнавець Богдан Кулинич

Під час пленарного засідання завідувачка відділу «Суботівський історичний музей» НІКЗ «Чигирин», почесний краєзнавець України Надія Кукса презентувала учасникам конференції історико-краєзнавче видання «Церква Святого Пророка Іллі в Суботові: минуле і сьогодення усипальниці Богдана Хмельницького»

Окрім цього, у межах заходу, на шкільному футбольному полі Богдан Кулинич провів майстер-клас для юних футболістів та поділився секретом успіхів на змаганнях різного рівня, зокрема Паралімпійських іграх 2016 року. 

 – Ця конференція відома тим, що у її роботі беруть участь і учні, і науковці, і вчителі, і краєзнавці, і аспіранти з різних куточків України. Саме такі історико-краєзнавчі конференції відіграють важливу роль у формуванні національного патріотизму, насамперед, у молодого покоління українців, адже вони покликані якнайширше залучати учнів шкіл до пошукової роботи, направленої на вивчення історії своєї малої батьківщини,  – зазначив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

Краєзнавці Черкащини гідно виконують своє призначення на просвітницькій ниві, та сумлінна  краєзнавча робота сьогодні неможлива без підтримки. Цьогоріч проведення конференції підтримали: Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, науковці кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету, відділ освіти Чигиринської міської ради, Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Суботівський історичний музей НІКЗ «Чигирин», Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Чигиринський ЗЗСО І–ІІІ ступенів № 1 імені Богдана Хмельницького Чигиринської міської ради Черкаської області.

Варто зазначити, що конференція, присвячена 30-річчю незалежності України, проходила відповідно до запланованих у 2021 році Управлінням освіти і науки Черкаської ОДА заходів до ювілейної дати українського державотворення. Організатори конференції щиро вдячні начальнику Управління освіти і науки Черкаської ОДА, кандидату історичних наук Валерію Данилевському за підтримку конференції, пошанування відзнаками активних багаторічних учасників конференції  та активну участь у її роботі. 

Всі учасники конференції отримали подяки за участь від організаторів. За матеріалами конференції видано збірник, який  тематично охоплює виступи учасників, згруповані за тематикою хронологічно. Матеріали конференції висвітлюють чигиринський вимір поступу до незалежності України. Таким чином твориться писемна історія Чигиринщини.

Довідково:

Історія проведення історико-краєзнавчої конференції сягає травня 2006 року. Саме тоді у Суботівській ЗОШ I – III ст. Чигиринського району Черкаської області за ініціативи та організаційної підтримки кафедри історії України і Центру студентського розвитку та культурних програм провідного вищого навчального закладу Придніпров’я Черкаського державного технологічного університету було проведено Першу конференцію. Відтоді такі конференції в селі Суботів проводились п’ять разів і були присвячені дослідженню різних аспектів історії Чигиринщини: історії села Суботів; подіям Другої світової війни; голодомору 1932 – 1933 років та політичним репресіям; шкільній освіті на Чигиринщині; 500-річному ювілею Чигирина. Результатом всіх п’яти  конференцій стало видання збірників матеріалів конференцій. Таким чином твориться писемна історія Чигиринщини.

У 2018 р. естафету у проведенні такого заходу, у зв’язку із закриттям середньої школи у Суботові,  перейняла інноваційна перша школа міста Чигирина (директор – Тетяна Мирошніченко), провівши на високому організаційному рівні на своїй базі Шосту міжрегіональну історико-краєзнавчу конференцію, присвячену 100-річчю Української революції 1917–1921 рр., вже в статусі міжрегіональної. На такому ж високому рівні було проведено 23 квітня 2019 р. Сьому конференцію, присвячену аграрному розвитку чигиринського краю з найдавніших часів до сьогодення, і 30 квітня 2020 р. – Восьму конференцію, присвячену культурній спадщині Чигиринщини