,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Вівторок, 18 травня 2021 09:25

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 1944 року комуністична влада розпочала операцію з депортації кримських татар  Кримського півострова.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, протягом 18-20 травня людей викидали з домівок і насильно вивозили у віддалені регіони СРСР без права повернення. О 3 годині ранку 18 травня співробітники НКВД, яких до цієї справи було залучено 32 тис, вдиралися в будинки, виділяли на збори від кількох хвилин до півгодини і зганяли людей. Упродовж 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід. Для перевезення яких було використано 67 ешелонів. За ці дні депортовано понад 180 тисяч кримських татар.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Боротьба за повернення почалася ще у 1950-х роках і завершилася наприкінці 1989 року, коли заборону на повернення депортованих було скасовано. Кримські татари почали повертатися додому.

2014 року кримські татари знову втратили дім. Багато людей покинули Крим, ті, хто залишився, постійно зазнають переслідувань з боку окупаційної влади. Багато кримських татар через політичні погляди опинилися за гратами.

Український кримськотатарський режисер Ахтем Сеітаблаєв звертається до теми депортації кримських татар у своїх фільмах «Хайтарма»та «Чужа молитва», які варто переглянути у цей день.