,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Факультет комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну ЧДТУ готує перспективних фахівців для провідних галузей промисловості України
Вівторок, 14 квітня 2020 11:16

Факультет комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну ЧДТУ готує перспективних фахівців для провідних галузей промисловості України

Факультет комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну ЧДТУ готує перспективних фахівців для провідних галузей промисловості України
Факультет комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну Черкаського державного технологічного університету створено в 1984 році на базі денного відділення вечірнього механічного  факультету. В умовах ринкової економіки одним з найважливіших елементів ефективного господарювання в Україні є розвиток галузей машинобудування. Фахівці, яких випускає факультет, здійснюють: інженерну; технологічну;  організаційно-економічну; управлінську і наукову діяльність на підприємствах машинобудівних виробництв, науково-дослідних установах, органах державного управління. 
   Наразі на факультеті здійснюється підготовка фахівців за освітніми рівнями: «бакалавр» та «магістр» за  спеціальностями:
- 131 «Прикладна механіка» освітня програма «Комп`ютерне конструювання обладнання та розробка технологій машинобудування»;
- 132 «Матеріалознавство» освітня програма «Прикладне матеріалознавство та комп’ютерна інженерія матеріалів»;
- 133 «Галузеве машинобудування» освітня програма «Обладнання харчових, торгівельних і машинобудівних підприємств»;
- 144 «Теплоенергетика» освітня програма «Теплоенергетика»;
- 186 «Видавництво та поліграфія» освітня програма «Технології електронних мультимедійних видань»;
- 274 «Автомобільний транспорт» освітня програма «Автомобільний транспорт»;
- 275 «Транспортні технології» освітня програма «Транспортні технології
(на автомобільному транспорті)»;
- 022 «Дизайн» освітні програми «Графічний дизайн», «Дизайн одягу», «Дизайн середовища», «Промисловий дизайн».
Кафедра технології та обладнання машинобудівних виробництв (ТОМВ) ЧДТУ створена у 2010 році шляхом об’єднання двох кафедр: кафедри «Технології машинобудування» і кафедри «Обробки матеріалів за спецтехнологіями».
На теперішній час кафедра успішно здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 131 – «Прикладна механіка» та освітніми програмами:
1. «Комп’ютерне конструювання обладнання та розробка технологій машинобудування» - бакалавр.
 
2. «Технології машинобудування» - магістр.
 
3. «Обробка металів за спецтехнологіями» - магістр.
   Випускники кафедри технології та обладнання машинобудівних виробництв традиційно досягають успіхів, працюючи на сучасних підприємствах України і закордоном на різних посадах. Невеликі приклади: Владовський А. П. - головний конструктор ПАТ «Черкаський автобус»; Самелюк С. В. - директор ООО «Бесте Плюс»; Байбак Р.Н. інженер – конструктор «Volkswagen» Німеччина; Сандига О. Ю. - старший майстер з ремонту технологічного устаткування ПАТ «АЗОТ, Гармидер С. М. – майстер ПАТ «АЗОТ, Лисенко О. В - старший майстер ПАТ «АЗОТ, Лютий О. В. - начальник цеху ПАТ «АЗОТ, Харченко В. О. - провідний інженер-технолог ПАТ «АЗОТ, Бурлака О. В. - начальник відділу ПАТ «АЗОТ»; Ясінський Д. С. – начальник  відділу виробництва ТОВ «Юджин Лтд»; Харченко О Г. - керівник проекту ТОВ «Юджин Лтд», Хижняк Е.М. інженер-конструктор польсько-німецького підприємства «Костал-Україна». Випускники: Крейда А.М., Крейда Р.М., Мацепа С.М., Голуб М.В. працюють викладачами на кафедрі ТОМВ.
Більш детально з діяльністю кафедри можна ознайомитись на сторінці кафедри ТОМВ та на самій кафедрі: ЧДТУ, корпус 4, кімн. 302, кімн. 205. 
        Випускники спеціальності 132 «Матеріалознавство» отримують престижну освіту, яка передбачає ґрунтовну теоретичну і практичну підготовку з фундаментальних природничих та спеціалізованих наук сучасного рівня в питаннях інженерії структури і властивостей кристалічних, склоподібних, аморфних матеріалів, композицій та функціональних покриттів; використання сучасних комп’ютерних технологій для аналізу структури і хімічного складу речовини, для моделювання та автоматизації промислових процесів; вивчення сучасного наноматеріалознавства, що є базовим для новітніх технологій; набуття знань і практичних навичок щодо методів комп’ютерного моделювання, конструювання та прогнозування процесів, які відбуваються протягом найрізноманітніших етапів створення новітніх матеріалів; математичне моделювання з використанням сучасних комп’ютерних технологій та досконале володіння комп’ютерною технікою; оволодіння іноземною мовою у сфері професіональної комунікації можуть працювати на посадах: керівниками дослідницько-технологічних підрозділів, менеджерами виробництва, експертами структури та якості матеріалів, маркетологами щодо розробки та фахового супроводу автоматизованого технологічного обладнання, науковцями та викладачами.

    На спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» готують фахівців за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти (освітньо-професійна програма «Обладнання харчових, торгівельних і машинобудівних підприємств») та другим (магістерським) рівнем вищої освіти (освітньо-професійні програми «Обладнання переробних і харчових виробництв» і «Металорізальні верстати та системи»).

    Випускники спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» мають високий попит на ринку праці і, відповідно, гідну оплату. Успішно працюють в організаціях, що мають відношення до дослідження, проектування, виготовлення, продажу, монтажу, наладки, експлуатації, ремонту, модернізації обладнання для машинобудування, харчової та переробної промисловостей, торгівельних підприємств, рекламної індустрії, сервісних центрів агропромислового комплексу та інших галузей. Наші випускники можуть працювати на посадах: технічний директор компанії, головний механік, начальник виробництва (цеху, дільниці, служби, відділу), науковий співробітник, інженер (дослідник, конструктор, технолог, з організації експлуатації та ремонту, з механізації та автоматизації виробничих процесів, з комплектації устаткування, з налагодження й випробувань, з впровадження нової техніки й технологій), механік цеху, майстер з ремонту технологічного устаткування, технік-конструктор.
Випускники спеціальності 144 «Теплоенергетика»  працевлаштовуються на державних, приватних та комунальних підприємствах енергетичної, будівельної, харчової, нафтохімічної та деревообробної промисловостей та працюють на таких посадах: технічний директор компанії; начальник цеху, відділу, зміни; інженер-енергетик; інженер-технолог; інженер-конструктор; інженер-проектувальник; інженер-дослідник; інженер з розрахунків та режимів; інженер з технічного контролю; інженер з налагодження та випробувань; інженер з ремонту; інженер з технічної діагностики обладнання; інженер з організації експлуатації та ремонту устаткування; інженер з експлуатації устаткування газових об'єктів; інженер з вентиляції; інженер з комплектування устаткування і матеріалів; інженер з обслуговування енергетичного устаткування транспортних засобів; експерт із енергозбереження та енергоефективності; енергоменеджер та енергоаудитор; інспектор технічного надзору, енерго- та котлонадзору; консультант в комерційних підрозділах підприємств, організацій та фірм, пов’язаних з постачанням та продажем теплоенергетичного і теплотехнологічного устаткування та ін.
Наразі викладачі налагодили зв’язки із підприємствами паливно-енергетичного комплексу Черкаської області, а саме: КП «Черкаситеплокомунерего», Черкаська ТЕЦ ПАТ «Хімволокно», ПП Аргус-сервіс, ВАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Азот», відділ ЖКГ Черкаської облдержадміністрації тощо, що дає можливість проводити підготовку фахівців відповідно до потреб регіону.
Випускники спеціальності 186 «Видавництво та поліграфія»  працевлаштовуються в установах та організаціях поліграфічної галузі, на поліграфічних підприємствах, в видавництвах та редакціях, рекламних агенціях, ІТ-компаніях, фірмах, що займаються розробкою візуального та веб контенту. Отримані знання, уміння та навички дають змогу працювати на посадах: керівник мультимедійних проектів; інженер мультимедійних систем; керівник проектів по створення інформаційних систем; технолог видавничо-поліграфічного виробництва; технолог з розробки електронних мультимедійних видань; контент менеджер; фахівець з дизайну та реклами поліграфічних підприємств та рекламних агенцій; фахівець з створення та оформлення веб сторінок тощо.
     Випускники спеціальності 274 «Автомобільний транспорт» мають наступні напрями виробничої діяльності: організація технічного обслуговуання та ремонту автомобілів, проектування деталей та вузлів автомобілів, досліджування процесів в автотранспорті, можуть працювати  на керівних посадах державних і приватних автопідприємств; на станціях технічного обслуговування та сервісних центрах; в автомобільних школах та вищих навчальних закладах; інженер з транспорту; майстрами з ремонту транспорту; головними інженерами (на транспорті); начальниками колони (автомобільної, механізованої); начальниками відділів транспорту.
   Випускники спеціальності 275 «Транспортні технології»  мають наступні напрями виробничої діяльності: організація пасажирських та вантажних перевезень, управління роботою транспорту, виконування функції транспортного логіста, розроблення правил транспортної безпеки, можуть працювати на посадах: в автотранспортних підприємства усіх форм власності; логістичні компанії й служби доставки; в підрозділах органів центральної й місцевої влади, що займаються транспортним плануванням і організацією транспортного процесу в містах і регіонах України; в комунальних й інших організаціях, що займаються забезпеченням дорожнього руху в містах і регіонах України; в підрозділах державної автомобільної інспекції; в підрозділах транспортної інспекції України; в підрозділах митної служби України; в підрозділах податкової адміністрації України; на великих підприємствах всіх видів діяльності, що мають свої транспортні підрозділи; на підприємства автобусних станцій; в транспортних відділах та управління складних транспортних вузлів; в транспортно-експедиційних підприємствах.
    Випускники спеціальності 022 «Дизайн». Характеристика кваліфікаційних напрямків, за якими здійснюється підготовка фахівців зі спеціальності «Дизайн» в Черкаському державному технологічному університеті: ГРАФІЧНИЙ ДИЗАЙН: передбачає підготовку фахівців з розробки фірмового стилю, товарних знаків, оформлення упаковки, рекламних і соціальних плакатів, мультимедійних композицій.  Отримані знання можуть бути застосовані в рекламних агентствах, редакціях журналів і газет, в поліграфічних фірмах та підприємствах, при створенні спец-ефектів на кіностудіях та телеканалах, в мультиплікації й анімації різної змістовності, в дизайні комп’ютерних ігор. ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩА: передбачає підготовку фахівців з проектування просторового середовища, інтер’єрів і обладнання житлових й промислових приміщень, виставочних експозицій щодо створення об’єктів реклами в міському середовищі. Студенти набувають навиків з декоративного мистецтва.  ПРОМИСЛОВИЙ ДИЗАЙН: передбачає підготовку фахівців, проектна діяльність яких спрямована на формоутворення матеріального середовища, що оточує людину і пов’язана с промисловими технологіями різних галузей – від побутових речей повсякденного вжитку до складних технологічних систем. ДИЗАЙН ОДЯГУ: передбачає набуття знань з усіх етапів виготовлення костюма: від створення професійного ескізу – ідеї до реального виконання в матеріалі. Майбутні дизайнери-модельєри отримують знання з історії костюма, історії та теорії моди, конструювання та макетування одягу.