,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «Трагедія незнищеного духу». У ЧДТУ до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. провели історичні читання
Четвер, 21 листопада 2019 18:01

«Трагедія незнищеного духу». У ЧДТУ до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. провели історичні читання

«Трагедія незнищеного духу». У ЧДТУ до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. провели історичні читання

Щорічно четвертої суботи листопада в Україні відзначається скорботна пам’ятна дата — День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. 

Вшановуючи державні традиції, 21 листопада кафедра історії та права Черкаського державного технологічного університету влаштувала Історичні читання на тему «Трагедія незнищеного духу».

Хвилиною мовчання вшанували учасники заходу пам'ять мільйонів українців, чиї життя згасли в страшні роки Голодомору 1932 – 1933 років та голоду 1921 – 1922 та 1946 – 1947 років.

– Про 1932 – 1933 роки говорити надзвичайно важко, адже в ті роки постраждало дуже багато невинних сімей. Голод – це найгірше, що може статися, і ніякі інші тортури не зрівняються з голодомором. Людина – це найцінніший капітал нашої держави. Ми пам’ятаємо і ми повинні розуміти, що не можна допустити такої трагедії більше ніколи.  – наголосив ректор ЧДТУ Олег Григор

Аби нагадати про трагічну сторінку в українській історії та вкотре переконатися у незламності українського духу, нескореності українського народу, авдиторія переглянула документальний фільм «Історія гідності. Голодомори».

Жахливі обставини злочину, спрямованого на планомірне й цинічне знищення народу, унеможливлюють встановлення точної кількості смертей невинних людей та вичерпного поіменного списку жертв. За підрахунками, проведеними Інститутом демографії та соціальних досліджень НАН України, внаслідок Голодомору 19321933 років загинуло 3 млн. 941 тис. осіб. Однак, ці підрахунки варіюються й сягають нечуваних цифр – від 5 до 11 млн. осіб. Але, в будь-якому випадку, мова йде про мільйони безневинних жертв. А з урахуванням непрямих жертв (внаслідок повного фізичного виснаження, тифу, кишково-шлункових отруєнь, канібалізму, репресій, самогубств на грунті розладу психіки та соціального колапсу), за приблизними підрахунками, голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.

− У 2006 році Голодомор 1932 – 1933 рр. було визнано геноцидом Українського народу, цей став знаковим у поверненні історичної справедливості. До сьогодні ми думали, що знаємо конкретні цифри загиблих від голоду, але це не так. Асоціація дослідників голодомору України вивела цифру трагедії це 7,5 мільйонів жертв. Ця статистика жахлива, − зазначив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко  Проведення історичних читань сприяє переосмисленню, з точки зору сьогодення, трагічного періоду в історії українського народу. Це свого роду політика пам’яті як політика для живих. 

Критерієм масштабності трагедії є, вочевидь, не лише цифри, а й здатність кожної людини сприймати чуже горе, як своє. Всеосяжність цієї національної катастрофи можна збагнути лише глибиною внутрішнього потрясіння кожного, хто вважає себе цивілізованою людиною. Важливості пам'яті приділила увагу у своєму виступі  завідувачка кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету, кандидат історичних наук, доцент  Ірина Стадник, адже пам’ять є невід'ємною складовою збереження і осучаснення минулого, яке існує в нинішньому і має вплив на розвиток майбутнього. 

Трагедія Голодомору є однією з тем дослідження Центру усної історії, що діє при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету. Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії  та права ЧДТУ Оксана Яшан у своєму виступі навела вражаючі свідчення очевидців подій 1932-1933 років.

Цікаві історичні міркування з приводу причин голодомору під час заходу висловив кандидат історичних наук, доцент кафедри історії  та права ЧДТУ Юрій Лазуренко.

Безліч сторінок непростої історії нашого народу написано кривавим та чорним кольорами. Та які б випробування не довелося пережити українському народові, він залишається незламним, адже має віру в кращу долю й щоразу доводить усьому світу своє право на гідне життя.

У День пам'яті жертв Голодоморів 23 листопада о 16:00 проходить акція «Запали свічку пам'яті», долучитися до якої закликали всіх учасників зібрання.