,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ творча зустріч з Дарою Корній промайнула наче мить
Вівторок, 15 жовтня 2019 16:48

У ЧДТУ творча зустріч з Дарою Корній промайнула наче мить

У ЧДТУ творча зустріч з Дарою Корній промайнула наче мить

На три дні, 11-13 жовтня, Черкаси перетворилися на літературне серце України, гостинно вітаючи письменників, журналістів, художників, видавців з усіх куточків країни на Черкаському книжковому фестивалі. Втретє Черкаський державний технологічний університет взяв активну участь у найочікуванішій події року: студенти волонтерили і брали участь у конкурсах, а викладачі модерували творчі зустрічі та самі були учасниками круглих столів та дискусій.

Першого фестивального дня до Черкаського державного технологічного університету на зустріч із молоддю завітала відома українська письменниця-прозаїкиня, лауреатка третьої премії «Коронація слова» у 2010 році за роман «Гонихмарник» Мирослава Замойська, відома численній читацькій аудиторії як Дара Корній.   

  Книжковий фестиваль, який проходить у нашому місті, покликаний повернути суспільство до читання, долучити до високого мистецтва читання книги, довести людям, що читати модно.  Черкаський державний технологічний університет завжди радий вітати письменників, літераторів, творчих людей для спілкування, обміну думками та ідеями, для збагачення душ інтелектуальними скарбами, зазначив у вітальному слові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

Дара Корній не оминула жодного книжкового фестивалю  у Черкасах і щоразу радо зголошується на творчі зустрічі зі школярами та студентами  в навчальних закладах, охоче спілкується з людьми, які читають, які готові до розмови з книжкою.

  Мені важливий, як письменниці, діалог з вами, я повинна відчувати, що Черкаси читаюче місто, і Черкаси читають, заохотила аудиторію до спілкування Дара Корній.

До Черкас письменниця привезла дві свої новинки, які ще не набули широкого розголосу та які навіть ще не встигли доповнити офіційну біографію Дари Корній у Вікіпедії – це «Чарівні істоти українського міфу», прадавня міфологія, яку, на жаль, більшість українців не дуже добре знають. За словами Дари Корній, українці знають Скандинавську міфологію набагато краще.  Попри те, що існує надзвичайно багато наукових досліджень, інформації про нашу рідну міфологію критично бракує, ця царина для нас закрита. 

У 2009 році, коли Дара Корній писала свій перший роман «Гонихмарник», авторка зіткнулася з проблемою, що у нас немає художньої, навіть науково-популярної, довідкової літератури, яка б стосувалася нашої рідної міфології.  Є наукові розвідки, є розкручена антологія Войтовича, але це все стосується більше наукового підходу, без популяризації української міфології.

Довгих десять років збору матеріалів передували роботі над тим проєктом, який вирішила реалізувати письменниця спільно з видавництвом Vivat. У процесі роботи з'ясувалося, що всі українські міфічні істоти не вмістяться в одній книзі, тому для духів природи і домашніх духів вийшло дві окремі книги: «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» та «Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи». І вже зараз художники працюють над ілюстраціями третьої книги серії «Чарівні істоти українського міфу. Шкідники життя», яка, за словами авторки, буде набагато страшнішою за дві попередні, оскільки ці істоти лякають, вони страшні і лихі, їхнє покликання втрутитися у життя людини і нашкодити. Якщо з духами природи і духами оселі можна домовитися, і для цього у книзі Дара пропонує ознайомитися з рецептами, як змусити духа стати на твій бік, то зі шкідниками домовитися практично неможливо.

Крім презентацій своїх нових книг, Дара Корній розповіла і про інші свої літературні надбання, зокрема про романи «Місяцівна» і «Зірка для тебе». Творча зустріч із письменницею заохотила до цікавого діалогу та живого спілкування, а ще спонукала студентську молодь відвідати Черкаський книжковий фестиваль, аби продовжити літературну розмову з популярною українською авторкою.