,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студент ЧДТУ посів призове місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт
Понеділок, 27 травня 2019 13:33

Студент ЧДТУ посів призове місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

Студент ЧДТУ посів призове місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

На кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування і дизайну Черкаського державного технологічного університету студентів готують за двома спеціалізаціями: «Обладнання переробних і харчових виробництв» і «Металорізальні верстати та системи». Студент 2-го курсу Володимир Чудов свої наукові дослідження присвятив пошуку нових шляхів вдосконалення кутерів, науковий керівник доцент кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ Олександр Батраченко.

Кутери відіграють важливу роль у м'ясопереробному виробництві. Вони використовуються в переважній більшості технологічних ліній  виготовлення ковбасних виробів, м'ясних консервів та фаршевих напівфабрикатів. Конструкція сучасних моделей кутерів дозволяє реалізовувати низку видів та режимів обробки харчової сировини. Це подрібнення безкісткового шматкового м'яса (парного чи замороженого) до стану шроту або фаршу, подрібнення фаршу до стану емульсії, змішування інгредієнтів з одночасним подрібненням та без нього, вакуумування сировини та її теплова обробка, насичення сировини інертним газом, заморожування її рідким азотом. Саме тому вдосконаленню конструкцій кутерів приділяється значна увага, як західноєвропейськими так і вітчизняними виробниками та науковцями.   

В основу наукової роботи була покладена гіпотеза про те, що особливості гідродинаміки сировини в робочій зоні відомих конструкцій кутерів істотно знижують їх максимально досяжну питому продуктивність. Дослідження та належне врахування цих явищ може надати можливість підвищити випуск м'ясної продукції без збільшення капітальних і експлуатаційних витрат, а також  покращити якість виготовлених ковбасних виробів. Метою досліджень було підвищення питомої продуктивності кутерів на основі взаємоузгодження гідродинаміки сировини та процесу її подрібнення.

Отримані в роботі результати дозволили запропонувати інтенсифікацію процесу кутерування шляхом корисного використання кінетичної енергії сировини. Завдяки цьому процес кутерування інтенсифікується без збільшення габаритів машини та без додаткових витрат енергії.

Результати проведеної роботи були представлені на  Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, 2-й етап якого зі спеціальності «Харчові технології» проводився в Національному університеті харчових технологій (м. Київ).

Успішно захистивши представлену наукову роботу, студент Володимир Чудов здобув 2-е місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.

Варто зазначити, що студенти, які навчаються за спеціалізацією «Обладнання переробних і харчових виробництв», вже всьоме посідають призові місця в таких конкурсах.