,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ розпочала роботу V науково-практична конференція «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»
Четвер, 28 березня 2019 17:11

У ЧДТУ розпочала роботу V науково-практична конференція «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»

У ЧДТУ розпочала роботу V науково-практична конференція «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект»

     Четвертий день Тижня сучасної філософії розпочався з відкриття ювілейної V науково-практичної конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект».

     На початку заходу з вітальними словами та побажаннями плідної і цікавої роботи звернувся ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор до учасників та гостей філософської події, що об’єднала представників різних освітніх і наукових закладів та організацій, яким не байдужа доля гуманітарного розвитку нашого суспільства, його прогрес та вдосконалення.

     Вкотре науково-практична конференція «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект» збирає однодумців з різних куточків нашої країни, людей яких захоплює філософська думка.

     – Вп'яте ми збираємося на конференцію з однією і тією самою назвою, зі схожою проблематикою, але кожного разу ми пропонуємо абсолютно інші погляди на існуючі проблеми. З огляду на те, що змінюється ситуація в суспільстві, змінюється наша свідомість, змінюються умови, в яких ми живемо, ми щоразу по-різному сприймаємо ті самі питання,зазначила у вітальному слові завідувачка кафедри філософських і політичних наук Анжела Бойко.  Ми пишаємося тим, що Черкаський державний технологічний університет став справжньою дискусійною платформою нагальних потреб і проблем суспільства. І приємно усвідомлювати, що ті думки і ті позиції, які висловлюються на конференції, знаходять свій відгук не просто в серцях  і душах, а, перш за все, у свідомості громадян України.

       Перед початком пленарного засідання Анжела Бойко провела екскурс в історію кафедри філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету, наголосила на вагомих здобутках та досягненнях, окреслила найближчі перспективи розвитку кафедри.

      Учасники конференції розпочали роботу з пленарного засідання, під час якого було порушено низку актуальних для сьогодення питань. Відтак, у першій доповіді доктор філософських наук, професор, завідувачка кафедри філософії Харківського національного медичного університету Катерина Карпенко під час виступу на тему: «Проблеми сучасної цивілізації в контексті ХХIV Всесвітнього Філософського Конгресу» поділилася з аудиторією особистими враженнями від участі у   Філософському Конгресі, який минулоріч проходив у Пекіні. Виступ Катерини Іванівни викликав низку запитань, які спонукали до роздумів та дискусії.

       У свою чергу, доктор політичних наук, президент Академії політичних наук Петро Мироненко розповів про Академію політичних наук та приділив особливу увагу «Інституту президентства в Україні».

      Після інформативного виступу Петра Мироненка, запитань та обговорення теми,  на скайп-зв’язок із конференц-залою, де відбувалася подія, вийшов кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Михайло Жук.  Завдяки сучасним інформаційним технологіям, учасники конференції в Черкасах мали змогу ознайомитися з доповіддю Михайла Васильовича на тему: «Філософські виміри 2020»» та поспілкуватися в он-лайн режимі.

     Виступ доктора філософських наук, професора Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Я.Мудрого Світлани Куцепал з темою: «Соціальна міфологія в умовах гібридної війни» спонукали до живої дискусії та щирого висловлення міркувань. А доповідь на тему: «Політична поведінка як «індикатор» досягнень та ризиків демократичної трансформації українського суспільства» кандидата політичних наук, проректора ЧДТУ Миколи Куницького підштовхнула до аналізу української спільноти та до обміну думками.

      Після змістовного пленарного засідання учасники події продовжили не менш цікаву роботу у секціях, а завтра у межах науково-практичної конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект» буде презентовано  фото-проекту «Сучасні образи філософії» та пройде постерна сесія аспірантів, магістрантів, студентів ЧДТУ.