,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Голова профкому ЧДТУ взяла участь у засіданні ЦК Профспілки працівників освіти і науки України щодо стипендій та гуртожитків
Понеділок, 24 грудня 2018 08:47

Голова профкому ЧДТУ взяла участь у засіданні ЦК Профспілки працівників освіти і науки України щодо стипендій та гуртожитків

Голова профкому ЧДТУ взяла участь у засіданні ЦК Профспілки працівників освіти і науки України щодо стипендій та гуртожитків
20 грудня 2018 року відбулося розширене засідання Ради осіб, які навчаються, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, участь у якому за дорученням обласного комітету Профспілки взяла голова первинної профспілкової організації Черкаського державного технологічного університету Наталія Гончарова.
На розгляд були винесені питання, які хвилюють найбільше, – проект постанови Уряду «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань стипендіального забезпечення» та проект Типового положення про користування студентськими гуртожитками у закладах вищої освіти.
Участь у роботі заходу та обговоренні означених питань взяли заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, який виступив із вітальним словом, Голова Ради Ольга Чабанюк, заступник Голови Профспілки Сергій Романюк, лідери та представники студентських та об’єднаних профкомів закладів вищої освіти з різних областей країни.
Голова Ради осіб, які навчаються, голова ППО студентів та аспірантів КНЕУ імені Вадима Гетьмана Ольга Чабанюк розпочала обговорення проекту постанови з питання стипендіального забезпечення. Ґрунтовно аналізуючи проект, вона зауважила, що цим документом передбачається внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабміну від 12.07.2004 № 882 «Питання стипендіального забезпечення», Додатку до постанови від 28.12.2016 № 1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерству освіти і науки для виплати академічних стипендій, затвердженого постановою Уряду від 28.12. 2016 № 1043, що звужують права студентів або частково їх обмежують. З цим Профспілка погодитися не може.
Під час роботи Ради обговорювалися та висловлювалися пропозиції щодо вирішення таких питань, як стипендіальне забезпечення малокомплектних груп; можливість використання коштів, що виникли внаслідок економії стипендіального фонду, для  відзначення найактивніших студентів та надання студентам матеріальної допомоги; про відновлення права студентів із дітьми на соціальну стипендію; про фінансування студентського самоврядування із коштів, які сплачують контрактні студенти тощо.
Одним із найгостріших питань, що були обговорені із Романом Гребою, стала пропозиція членів Ради збільшити кількість стипендіатів до двох третин від загальної кількості студентів, як це було раніше. Заступник Міністра висловив власну думку з цього приводу про подальше скорочення кількості стипендіатів. «На норму в 2/3  Мінфін не піде», – зауважив Роман  Греба.
Під час роботи Ради були озвучені пропозиції та зауваження до проекту Примірного положення про користування студентськими гуртожитками у закладах вищої освіти. Зокрема, звучало застереження, що деякі пункти проекту є неприйнятними або виписані недосконало і несуть за собою низку порушень прав та обов’язків особи, яка проживає у гуртожитку, додаткові клопоти власне навчальному закладу.
Найбільш полемічним при обговоренні під час засідання питань, що стосуються гуртожитків, стало питання про виключення комунальних послуг із вартості проживання в гуртожитках. Станом на сьогодні вартість проживання в гуртожитках не може перевищувати  40% від стипендії. За словами заступника Міністра Романа Греби, в разі збільшення вартості проживання в гуртожитках на величину комунальних послуг, студенти зможуть зменшити свої витрати на проживання за рахунок наданих їм субсидій. 
Крім цього, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, відповідаючи на запитання, погодився, що обговорювані документи потребують детального вивчення та опрацювання. А щодо інших запитань, порадив найбільш неоднозначні або ті, які потребують додаткових роз’яснень від профільного Міністерства, оформити окремо і спрямувати листом для надання кваліфікованих відповідей.
На завершення роботи Радою було прийнято рішення передати пропозиції та зауваження до Міністерства освіти і науки України та створення робочої групи для подальшого спільного опрацювання і прийняття відповідних рішень.