,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На регіональному форумі у ЧДТУ обговорювали шляхи спільного досягнення Цілей Сталого Розвитку
Понеділок, 03 грудня 2018 11:47

На регіональному форумі у ЧДТУ обговорювали шляхи спільного досягнення Цілей Сталого Розвитку

На регіональному форумі у ЧДТУ обговорювали шляхи спільного досягнення Цілей Сталого Розвитку

29 листопада, у межах відзначення 25-річчя факультету економіки та управління, Черкаський державний технологічний університет у партнерстві з Черкаський обласний ресурсний центр розвитку громад, що функціонує за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, зібрав на Регіональному Форумі «Досягаємо Цілей Сталого Розвитку ООН в Черкаській області разом» представників державних органів управління, органів місцевого самоврядування, регіональних ресурсних центрів, громадських організацій Черкащини, науковців, освітян, представників бізнесу.

Черкаський державний технологічний університет постійно займається сталим розвитком, впроваджуючи інновації та досягаючи цілей сталого розвитку. Ми направляємо свої зусилля на забезпечення кращих результатів у розвитку нашої країни, вихід промисловості на вищий рівень та раціональне використанні ресурсів, наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

Безперечно, в умовах сьогодення сталий розвиток неможливий без налагодження на глобальному, регіональному та місцевому рівнях всеохоплюючих партнерських відносин між державними органами управління та органами місцевого самоврядування, освітніми та науковими установами, бізнесом, приватним сектором, громадськими організаціями, об’єднаннями громадян, міжнародними організаціями, які побудовані на принципах і цінностях, загальному баченні і спільних цілях, орієнтованих на задоволення інтересів людства і планети. Відтак  представники всіх цих суспільних інститутів завітали на регіональний форум до ЧДТУ, зокрема: перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко; заступник директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської  ОДА Сергій Даниленко; начальник управління економічного розвитку Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Дмитро Пивак;  регіональний координатор ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку у Черкаській області Ганна Бабкова; радник з регіонального розвитку  Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування (U-Lead) Григорій Перерва,  директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько та інші.

Варто пам'ятати, що не лише кількість реалізованих проектів є досягненням, а те, яким чином, завдяки спільним зусиллям, досягаємо реалізації запланованого, зауважив перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко.

Як зазначила професор кафедри фінансів, координатор Інформаційного центру Європейського Союзу в Черкаській області та ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ Олена Березіна, плідна співпраця Черкаського державного технологічного університету з Програмою розвитку ООН в Україні розпочалася у 2011 році з підписання меморандуму про співробітництво між ЧДТУ та ПРООН в Україні. Саме тоді в освітні програми підготовки бакалаврів на факультеті економіки та управління впроваджена навчальна дисципліна «Сталий розвиток суспільства». У 2012 році в університеті створено Ресурсний центр зі сталого розвитку ЧДТУ. За цей час проведено десятки тренінгів, студентських дебатів, круглих столів та науково-практичних конференцій з проблематики сталого розвитку; виконано низку наукових досліджень; започатковано проведення тижнів сталого розвитку в університеті.

Ми надзвичайно раді співпрацювати з Україною стосовно впровадження Цілей сталого розвитку, наголосив у відеозверненні директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра. –  Наразі в Україні дуже сильні інституції, які працюють у напрямку покращення майбутнього своєї держави, розвитку важливих галузей, таких як освіта, медицина, економіка та інші, а місія ПРООН – це робота задля розвитку на довгу перспективу.

З 2012 року ВНЗ України, які працюють в напрямку поширення та реалізації ідей сталого розвитку, об’єднали свої зусилля в Національну освітню мережу ВНЗ-партнерів Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Ресурсний центр зі сталого розвитку ЧДТУ є одним з найактивніших учасників цієї мережі. Започатковані й проведені ресурсним центром ініціативи: дебати, тижні сталого розвитку, поїздки студентів у громади, круглі столи, літні школи – завжди підтримувала координатор Програм розвитку Організації об’єднаних націй в Черкаській області Ганна Бабкова.

На форумі Ганна Бабкова виступила з промовою про діяльність ПРООН в Україні для досягнення цілей сталого розвитку та презентувала новий проект ЄС/ПРООН «Об'єднання співвласників багатоквартирних  будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES), який стартує в Україні у 2019 році.

Під час сесій форуму було розглянуто низку актуальних питань задля розробки спільної стратегії досягнення цілей сталого розвитку. Відтак, на форумі говорили про необхідність спільної роботи над Стратегією регіонального розвитку, зокрема щодо необхідності для регіонального бізнесу Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва, навели приклади кращих практик у розробці стратегій для ОТГ. Крім цього, зупинилися на ролі освіти та науки як передумов сталого розвитку та розглянули шлях від енергозбереження до енергоефективності. Окрему увагу приділили ролі сучасного університету в реалізації цілей сталого розвитку та глобальному партнерству як новій парадигмі сталого розвитку. Обговорили значення ресурсних та інформаційних центрів у досягненні сталого розвитку та ознайомилися з неймовірними результатами підтримки соціальних ініціатив бізнесом.

Цікаві та змістовні доповіді спікерів форуму – Сергія Даниленка, заступника директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА, Дмитра Пиваканачальника управління економічного розвитку Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА, Григорія Перервирадника з регіонального розвитку Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування, Анжели Бойкозавідувача кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ, Лесі Петковоїзавідувача кафедри міжнародної економіки та бізнесу ЧДТУ, Юлії Ткаченкодоцента кафедри фінансів, координатора ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ, Тетяни Волочайдиректора БФ «Урожай громаді», Владислава Сушкадиректора компанії «HYBRO Technologies», Максима Колісникакомерційного директора «Спец- електромонтаж», Наталії Фоміноїголови Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, старшого викладача кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, – викликали жвавий інтерес та започаткували конструктивну дискусію.

У частині форуму стосовно енергоефективності спікери виступили перед аудиторією з темами: «Нові технології – тренд на ринку опалювальних систем»; «Сонячна енергетика: сучасний стан та перспективи розвитку в Україні» та «Енергоефективність і просвітницька діяльність».

Крім цього, у межах регіонального форуму, студенти-волонтери факультету економіки та управління, що навчаються за спеціальностями «Фінанси, банківська справа та страхування», «Маркетинг», «Економічна кібернетика», «Міжнародна економіка», «Облік і оподаткування», за підтримки Інформаційного центру ЄС та ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ провели квест «Цілі сталого розвитку». Учасники квесту – гості, працівники та студенти університету не лише в інтерактивній формі ознайомилися з Цілями сталого розвитку – ключовими напрямками розвитку суспільства, яких сьогодні дотримуються всі країни світу, а й отримали цікаві призи й подарунки. Із задоволенням взяли участь у квесті і студенти Смілянського  промислово-економічного коледжу ЧДТУ, що завітали в цей день на свято факультету економіки та управління.

У ході роботи форуму всі бажаючі мали нагоду переглянути презентації кращих практик досягнення цілей сталого розвитку, що розташувалися у холі першого корпусу університету, ознайомитися зі здобутками науковців та студентів ЧДТУ у напрямку вирішення економічних, екологічних та енергетичних проблем регіону, а після завершення форуму – оглянути автономну сонячну електростанцію ЧДТУ.

Організатори та учасники Регіонального Форуму «Досягаємо Цілей Сталого Розвитку ООН в Черкаській області разом» сподіваються на  створення регіональної партнерської мережі задля досягнення цілей сталого розвитку та  ефективну локалізацію глобального порядку денного Програми сталого розвитку до 2030 року.

 

 

Всі фотографії на Flickr