,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся V Філософський форум
Четвер, 15 листопада 2018 09:38

У ЧДТУ відбувся V Філософський форум

У ЧДТУ відбувся V Філософський форум

Напередодні Всесвітнього дня філософії Черкаський державний технологічний університет зібрав усіх небайдужих до філософської думки на ювілейний V Філософський форум «Філософія життя».

Перед початком роботи форуму з вітальним словом до аудиторії звернувся ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.

Людина завжди прагне донести власну думку через слова, а філософ робить це з мудрістю, на вищому рівні. Приємно, що вже традиційно на філософський форум в Черкаському державному технологічному університеті зібралися люди здатні бачити реальність системно і обґрунтовано, які прагнуть віднайти істину в філософських дискусіях,   наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

П’ятий філософський форум організатори вирішили зробити своєрідним експериментальним майданчиком і цього разу попрацювати у форматі «shortmessage» відійти від стриманих доповідей, тож спікери форуму були орієнтовані на 5-10 хвилин виступів, які спонукають аудиторію до запитань та живої дискусії.

За 5 років нам вдалося створити платформу для дієвого ефективного спілкування, залучити і продовжувати залучати багатьох цікавих спікерів. Традиційно наш форум присвячується Всесвітньому дню філософії, який щороку відзначається в третій четвер листопада, зазначила у вступному слові завідувачка кафедри політичних і філософських наук, професор Анжела Бойко. » Основна мета нашого форуму – популяризація філософії як науки, популяризація філософських спеціальностей. Сьогодні філософський тип мислення   це значна перевага в будь-якій сфері, тому наш форум, наша платформа має неабияке значення не лише для спеціальності, але й для всіх черкащан.

В якості спікерів ювілейного форуму виступили науковці, виступ кожного з яких піднімав на поверхню цілий пласт актуальних питань і заохочував до інтелектуального обговорення, адже філософія починається із запитань та пошуку відповідей. Відтак, виступи кандидата філософських наук, доцента Михайла Жука «Філософія інформаційної доби» (м. Суми), доктора історичних наук, професора Валентина Лазуренка «Філософія національної ідеї», доктора соціологічних наук, професора Павла Кутуєва «Держава, що сприяє розвитку: вчорашня історія чи елемент модерного соціуму?» (м.Київ), аспіранта Сергія Тимофеєва «Синергія філософського у концепті усвідомлення», кандидата педагогічних наук, доцента Наталії Старовойтенко «Гумор як засіб педагогічного впливу» викликали зацікавленість аудиторії і спонукали до інтерактивних насичених дискусій, направлених на розвиток критичного мислення.У всіх виступах на різну тематику прослідковувались спільні елементи, одним з яких був елемент освіти. Саме елемент освіти ставив акцент на ступені відповідальності, яка лежить на кожному з нас: і на тих, хто працює в системі освіти, і на тих, хто здобуває освіту – важливість особистої відповідальності.

Особливу зацікавленість аудиторії викликало питання патріотизму та націоналізму. Учасники форуму наперебій намагалися висловити свою думку, своє міркування, спираючись на особистий досвід, чи на досвід європейських країн. Саме це наболіле питання вирішили винести окремо на круглий стіл, адже виявилося чимало охочих висловитися, кожен хотів бути почутим і знайти відповідь на актуальне для сьогодення питання.

Загалом вже традиційний V Філософський форум був насичений інноваціями, інтелектуальною комунікацією,  прагненням критичного мислення, цікавими ідеями, захопливими доповідями і зародженням нових перспектив і розширень меж та кордонів для філософської думки і філософського слова.