,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковці ЧДТУ обговорювали інтеграцію освіти, досліджень, інновацій та підприємництва на міжнародному рівні
Вівторок, 23 жовтня 2018 14:32

Науковці ЧДТУ обговорювали інтеграцію освіти, досліджень, інновацій та підприємництва на міжнародному рівні

Науковці ЧДТУ обговорювали інтеграцію освіти, досліджень, інновацій та підприємництва на міжнародному рівні
Нещодавно відбулася планова зустріч робочої групи Міжнародного проекту CPEA-2011/10002 «Водна Гармонія. Євразія ІІ – Інтеграція освіти, досліджень, Інновації та Підприємництво». Відповідно до плану, заходи було організовано двома університетами, що представляють у проекті держави Центральної Азії: Киргизький університет ім. Ж.Баласигіна (м.Бішкек, Киргизія) та Південно-Казахстанський державний університет ім. М.Ауєзова (м.Шимкент, Республіка Казахстан).
Традиційно в роботі робочої групи взяли участь представники усіх університетів-партнерів проекту: Норвезький університет природничих наук (м.Ос, Норвегія); Український державний хіміко-технологічний університет (м.Дніпро, Україна); Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет ім. І.Сикорського (м.Київ, Україна); Черкаський державний технологічний університет (м.Черкаси, Україна); Білоруський державний технологічний університет (м.Мінськ, Білорусь); Технічний унівеситет Молдови (м. Кишинів, Республіка Молдова); Таджицький технічний університет ім. М.Осімі (м.Душанбе, Республіка Таджикистан), Гірничо-металургійний інститут Таджикистану (м.Чкаловськ, Республіка Таджикистан).
Крім того, у зустрічах взяли участь представники трьох університетів: Киргизько-російського слов’янського університету ім. Б.М.Єльцина (м.Бішкек, Киргизія); Національного університету водного господарства та природокористування (м.Рівне, Україна) та Південно-Казахстанський педагогічний університет (м.Шимкент, Республіка Казахстан).
Учасників проекту вітали проректор Киргизького національного університету ім. Ж.Баласигіна професор Чекеєв Асилбек та ректор Південно-Казахстанського педагогічного університету к.пед.н.Єфімова І.Є.
У межах проектних зустрічей було організовано проведення навчальних семінарів, на участь у яких були запрошені викладачі і студенти університетів та представники асоційованих партнерів проекту. Перед учасниками семінарів виступали представники різних університетів, державних, комунальних та промислових підприємств.
Комплекс лекцій було представлено з 6 великих тем представниками Норвезького університету природничих наук, професором, консультантом ЕЄК ООН Харшою Ратновирою та к.т.н. Захаром Малецьким, а саме: Вода, як важливий природний ресурс; Управлінння водними ресурсами; Водозабезпечення; Аналіз якості води, Управління сточними водами; Очистка стічних вод: механічна та хімічна коагуляція; біологічні процеси; мембранні процеси; відновлення та повторне використання і утилізаіція стічних вод і шламу; моделювання оптимального проектування та оптимізація процесів; технологічні розробки та інновації.
У місті Бішкек учасники зібралися на «Національний діалог з водної тематики у сфері інтегрованого управління водними ресурсами у Киргизстані». Науковці з різних країн взяли участь у навчальному семінарі з підвищення кваліфікації у контексті Протоколу з проблем води та здоров`я «Управління водними ресурсами та сучасні технології очистки води». 
З доповіддю «Залучення молоді до вирішення водних проблем в Україні» виступила старший викладач кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Наталія Фоміна.
На зустрічі було розглянуто основні питання щодо виконання проекту:
- успіхи та проблеми наповнення новими розділами підручника «Фізико-хімічні методи очищення води. Управління водними резурсами»;
- залучення партнерів проекту до спільного керівництва, консультацій та захисту магістерських робіт та PhD;
- звіт щодо проведення літньої школи-2018 у Норвегії: результати анкетування студентів з питань комунікації та навчання;
- удосконалення англійської мови співробітників;
- забезпечення якості навчальних матеріалів, звіт зі створення бази методичних посібників з дисциплін, пов`язаних із водопідготовкою, водоочищенням та управлінням водними ресурсами;
- презентація електронного он-лайн опитувальника для студентів та викладачів з якості викладання;
- спільні наукові дослідження та публікації партнерів проекту;
- спільні навчальні програми, подвійні дипломи, стажування студентів в університетах-партнерах.
Презентація аналізу удосконалення англійської мови співробітників партнерів проекту, використання коштів та отримання сертифікатів було підготовлено доцентом кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Тетяною Солодовнік та озвучено старшим викладачем Наталією Фоміною.
Презентацію аналізу щодо стану спільних наукових досліджень та публікацій партнерів проекту було представлено професором ЧДТУ Геннадієм Столяренком.
Окрім основних питань, пов’язаних з виконанням завдань проекту, учасники зустрічі мали можливість ознайомитися з особливостями навчального процесу, лабораторним обладнанням університетів, а зустріч у Бішкеку ще й мала урочисту подію: професора Норвезького університету природних наук Харшу Ратнавіру було обрано почесним професором Киргизького університету.
   Навчальний семінар «Управління водними ресурсами та сучасні технології очищення води», що відбувся вже  у Шимкенті (Республіка Казахстан) викликав інтерес серед студентів та  викладачів університетів, асоційованих партнерів проекту та  представників промислових підприємств.
На цьому семінарі координатор проекту від ЧДТУ професор Геннадій Столяренко прочитав дві лекції: «Безпека води: санітарно-захисні зони водних джерел та процеси дезинфекції» та «Утилізація сполук кольорових металів з шламових відходів хімічних виробництв методами гідрометалургії». 
Обговорення питань, розглянутих на зустрічі у Шимкенті підтвердило, що найскладнішими питаннями реалізації проекту є: спільні наукові дослідження та публікації партнерів проекту та спільні навчальні програми (програми подвійних дипломів).
З метою активізації роботи щодо спільних наукових досліджень було проведено мозковий штурм і в результаті було сформульовані теми спільних досліджень, вказані конкретні виконавці та визначено дати  їхньої реалізації.
Друге складне питання – реалізація спільних навчальних програм, зокрема й програм подвійного диплому, розглядалося з різних точок зору, а саме навчання за повними програмами подвійного диплому є складним через складність узгодження навчальних планів, шкал оцінювання, умов оплати навчання та проживання тощо. Було запропановано обговорити можливість короткострокового начання протягом одного семестру з отриманням академічного транскрипту; проходження стажування, або науково-дослідних практик. Реальність узгодження навчальних планів та розробки договору щодо подвійного диплому, ризиків та складностей його реалізації було представлено на прикладі договору щодо подвійного диплому розробленого Південно-Казахстанським університетом та УДХТУ.
Традиційно викликав цікавість звіт про літню школу студентів в Норвегії, в якому було надано результати опитування студентів, що з 17 червня по 6 липня 2018 року взяли участь у роботі літньої школи «Water Harmony - 2018». Учасниками школи стали 68 осіб (37 магістрів, 10 PostDocs і 21 студент-бакалавр із 17 держав світу (Бангладеш, Білорусь, Камбоджа, Канада, Данія, Ефіопія, Казахстан, Кенія, Киргистан, Молдова, Норвегія, Южный Судан, Шрі-Ланка, Таджикистан, Уганда, Україна, США) представляли 5 проектів: Tenor, WaSo Africa, WaSo Asia,Water Harmony II, Water Magic.
Під час навчання у літній школі студентам було організовано виїздну тижневу сесію на острів Свальбард (Шпіцберген). Відгуки студентів щодо прослуханих лекцій, відвіданих лабораторій, організації проживання, навчального процесу та відпочинку завжди викликають інтерес як у викладачів приймаючого університету так і у партнерів проекту, бо це неоціненний досвід такого виду навчання та стажування студентів.
У невеличких перервах між проведенням семінарів та обговоренням робочих питань щодо виконання проекту було організовано цікаві ексурсії з метою ознайомлення з національною культурою Киргизії та Казахстану.
Науковці кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ вдячні колегам з Киргизького національного університету ім. Ж.Баласагіна та Південно-Казахстанського унівеситету ім. М.Ауєзова за чудову організацію зустрічей і за море отриманих позитивних емоцій.