,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбулась I Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»
П'ятниця, 12 жовтня 2018 10:25

У ЧДТУ відбулась I Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»

У ЧДТУ відбулась I Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»

11 – 12 жовтня 2018 року в Черкаському державному технологічному університеті, за ініціативи кафедри історії та права (завідувач кафедри Ірина Стадник) та підтримки ректорату відбулась І Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження».

Мета проведення конференції полягала в теоретичному узагальненні наукових досліджень, аналізі та розробці практичних рекомендацій щодо збереження, використання культурно-історичної спадщини, ролі музеїв в її збереженні, а також формуванні професійних компетенцій фахівців у сферах пов’язаних з вивченням і дослідженням культурно-історичної спадщини.

Напередодні Дня українського козацтва в Черкаському державному технологічному університеті започатковується традиційна Всеукраїнська конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження», − зазначив у вступному слові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко. Конференція проходить за підтримки  Міністерства освіти і науки України, Департаменту культури  та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації, Національної спілки краєзнавців України, Державного архіву в Черкаській області, Академії наук вищої освіти України, Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, Кам’янського державного історико-культурного заповідника,  Черкаського обласного художнього музею, Черкаського обласного краєзнавчого музею, кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету.

До конференції долучилися 62 учасники, 57 виступів вже вийшли друком у тематичному науковому збірнику до початку конференції. Авторами матеріалів стали також представники іноземних країн, зокрема Нідерландів та Туреччини. Участь у конференції взяли представники з багатьох навчальних закладів нашої держави: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету університету імені М.Драгоманова, Національного університету «Острозька академія», Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Шевченка», Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, Східно-Європейський університет економіки і менеджменту, Черкаський державний технологічний університет, Ужгородський коледж культури і мистецтв. Активну участь в роботі конференції беруть представники Державного архіву в Черкаській області, Черкаського обласного художнього музею, Черкаського обласного краєзнавчого музею, Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Кам’янського державного історико-культурного заповідника, учителі та учні Чигиринського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – спеціалізована школа I – III» №2 Чигиринської районної ради Черкаської області.

Виконуючий обов’язки проректора з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре привітав усіх присутніх із початком проведення I Всеукраїнської науково-практичної конференції та побажав організаторам наснаги, а учасникам вдалих доповідей та влучних запитань.

Сьогодення ставить нам складні виклики і саме підтримка та збереження культурно-історичної спадщини є однією з тих складових, яка дозволить подолати перешкоди у непрості часи, − наголосив Еміль Фауре. Я впевнений, що ми  збережемо та примножимо надбання культурно-історичної спадщини та передамо їх наступним поколінням.

Всеукраїнська науково-практична конференція в ЧДТУ стала чудовою нагодою для взаємного обміну думками між науковцями, істориками, краєзнавцями, нумізматами, філософами, художниками, працівниками музеїв та заповідників, учителями  та учнями, студентами з різних регіонів України. Надзвичайно актуальна тема  «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження» викликала щиру зацікавленість викладачів, адміністрації та гостей ВНЗ.

На конференції розглянули широкий спектр проблем за такими напрямками: актуальні проблеми сучасної історії України; інноваційні принципи в організації діяльності музеїв: мультимедійні технології, менеджмент і маркетинг; туристичне краєзнавство та культурна спадщина; наукова атрибуція, оцінка та доведення автентичності культурних цінностей; музейні колекції як історичне джерело; історія музейних колекцій та музейної справи; правова охорона історико-культурних пам’яток; етнографія України; національно-культурна традиція як філософська проблема; культурно-історична спадщина України: соціально-економічний вимір.

− Культурна спадщина − це найголовніше, що є в житті кожного громадянина України. Це наше минуле і майбутнє, адже історія повторюється, отже її потрібно вивчати, − зазначила директор Державного архіву Черкаської області, доцент Тетяна Клименко.

Не один рік Черкаський державний технологічний університет тісно співпрацює із Черкаським обласним краєзнавчим музеєм. З вітальним словом до всіх присутніх звернулася директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко та наголосила на важливості дослідження та збереження культурно-історичних пам’яток.

− Черкаський обласний краєзнавчий музей зберігає, популяризує та вивчає більше ніж 150 тисяч пам’яток історії та  культури. Таким чином, ми дбаємо про історичне та культурне відродження нашого народу, адже держава будується, перш за все, у свідомості, душах та серцях її громадян,− зауважила Ірина Собко.

Зі свого боку, директор  Комунальної установи «Обласний художній музей» Черкаської обласної ради Ольга Гладун, зазначила, що для працівників музею велика честь брати участь у конференції, яка порушує надзвичайно важливу тему.

− Черкаський державний технологічний університет взяв на себе велику відповідальність та першим в регіоні  підняв глобальний пласт важливого для країни питання. Культурно-історична спадщина − це основа на якій формується держава, − наголосила Ольга Гладун.

На пленарному засіданні І Всеукраїнської науково-практичної конференції з цікавими та  ґрунтовними доповідями виступили: кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та права ЧДТУ Людмила Тептюк; доктор історичних наук, професор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, дійсний член Української академії історичних наук Анатолій Чабан; професор, декан факультету харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ Лариса Чепурда; заслужена художниця України, майстер народного мистецтва, член Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка Олександа Теліженко; кандидат історичних наук, доцент, директор архіву Черкаської області Тетяна Клименко; учений секретар Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Яніна Діденко; вчитель історії Чигиринського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад спеціалізована школа І-ІІІ ступенів 2» Олег Кравченко; учениця Чигиринського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний закладспеціалізована школа І-ІІІ ступенів 2»  Яна Москальова.

З цікавою доповіддю на І-ій Всеукраїнській науково-практичній конференції в ЧДТУ виступив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, завідувач Навчально-наукової лабораторії експертизи культурно-історичних цінностей Олександр Потильчак

XVII століття – особливий період в історії грошового обігу українських земель. Саме на цей час припадає більшість виявлених та описаних нумізматами скарбів і поодиноких монет. Не виняток у цьому контексті й регіон Правобережної Київщини. Практично кожний пошуковий сезон приносить нові знахідки монетного матеріалу, що додають критичної маси нумізматичним джерелам того періоду, зазначив Олександр Валентинович.

Роботу в секціях учасники конференції зосередили на актуальних питаннях сьогодення: Інноваційні принципи в організації діяльності музеїв: мультимедійні технології, менеджмент і маркетинг; Культурно-історична спадщина України: соціально-економічний вимір; Національно-культурна традиція як філософська проблема; Туристичне краєзнавство та культурна спадщина; Правова охорона історико-культурних пам’яток; Наукова атрибуція, оцінка та доведення автентичності культурних цінностей; Актуальні проблеми сучасної історії України етнографія України та інше.

І Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження», що відбулася на високому організаційному й науковому рівнях, об’єднала науковців гуманітарних та технічних наук задля спільного вирішення актуальних питань сьогодення та продемонструвала затребуваність проведення подібних заходів.

Всі учасники конференції змогли оглянути виставку робіт кафедри дизайну ЧДТУ, присвячену культурно-історичній спадщині України.

 

Фотографії на Flickr