,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшов Форум «Робототехніка в нашому житті»
Середа, 10 жовтня 2018 17:25

У ЧДТУ пройшов Форум «Робототехніка в нашому житті»

У ЧДТУ пройшов Форум «Робототехніка в нашому житті»

З нагоди відзначення Дня факультету електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету на Форум «Робототехніка в нашому житті» у навчальному закладі зібралися шановані гості, серед яких представники влади, провідних підприємств регіону, освітніх закладів, викладачі, співробітники, студенти та школярі, які вже досягли певних результатів у робототехнічному напрямку.

Зокрема у Форумі взяли участь: голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко; перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль; голова Федерації профспілок Черкаської області, член Наглядової ради ЧДТУ Петро Шевченко; начальник Управління освіти і науки Черкаської ОДА  Валерій Данилевський; директор громадської організації «Міжнародна організація «Інноваційні Освітні Технології»» Оксана Стоєцька; голова Черкаського обласного об’єднання  організацій роботодавців, член Наглядової ради ЧДТУ Борис Райков;  директор з питань закупівельної діяльності, адміністрування та управління нерухомістю ПАТ «УкрСиббанк», член Наглядової ради ЧДТУ Володимир Середакерівник компанії «КТД ХОЛОД» Юрій Зеленюк;  директор Комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» Людмила Давиденко; директор Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка Ірина Топчій; вчитель історії, тренер команди Kiborgs.UA Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка Андрій Стецюк; директор загальноосвітньої санаторної школи-інтернату Людмила Шарапа; директор Золотоніської гімназії імені С.Д. Скляренка Любов Денисюк; представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення в Черкаській області, член Наглядової ради ЧДТУ Надія Горбаченко; заслужений художник України, майстер народного мистецтва, член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Наглядової ради ЧДТУ Олександра Теліженко та інші представники навчальних закладів і підприємств Черкащини.

 

Офіційній частині форуму передували презентації кафедр факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ та шкіл, що активно впроваджують вивчення робототехніки з використанням комплектів LEGO. На кожній локації представники шкіл та завідувачі кафедр розповіли про представлені експонати, розробки та діючі робототехнічні моделі.

Останнім часом напрямок робототехніки активно розвивається, до того ж, Черкаський державний технологічний університет активно долучився до популяризації робототехнічного напрямку: створено факультет електронних технологій і робототехніки, кафедри якого займаються підготовкою фахівців у галузі робототехніки (кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій і кафедра радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем), відкрито дві нові освітні програми: «Радіотехніка та робототехнічні системи» спеціальність 172 «Телекомунікації та радіотехніка» та «Робототехнічні системи та автоматизація» спеціальність 151 «Автоматизація та комп҆ютерно-інтегровані технології». Крім цього, за підтримки керівництва області відкрита Лабораторія сучасних рішень, яка дозволяє якісно готувати майбутніх фахівців.

Сьогодні певний історичний момент, коли об’єдналася середня школа, вища школа та роботодавці,  наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. – Це є чудовим прикладом того, що ми повинні розвивати молодь та готувати висококваліфікованих фахівців разом.

Черкаський державний технологічний університет не один рік тісно співпрацює з обласним керівництвом та долучається до різноманітних проектів.  

Коли ми починали у 2015 проект щодо розвитку робототехніки в регіоні – у нас було розуміння, що, насамперед, це потрібно нашим дітям. – зазначив голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко. Нам вдалося створити необхідні умови для дітей, завдяки чому сформувалося 29 команд. Наразі Черкащина є лідером за кількістю команд з робототехніки. Наші діти мають  великий потенціал, і нам його вдається реалізовувати.

Після вітального слова Юрій Ткаченко виконав почесну місію – нагородив  відомчими відзнаками Міністерства освіти і науки України – Подяками – за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність завідувача кафедри приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій, к.т.н., доцента Юлію Бондаренко,  доктора технічних наук, професора Володимира Рудницького та професора кафедри радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем, к.ф.-м.н., доцента Олександра Гавриша.

– У світі багато ідей, але ті ідеї, які втілюються змінюють світ, – запевнила директор громадської організації «Міжнародна організація «Інноваційні Освітні Технології»» Оксана Стоєцька. – Робототехніка  це не просто майбутнє, це те, чим світ живе сьогодні. Робототехніка це віра в свої сили, вона дає можливість дитині відкрити себе і зрозуміти,  що вона може. Коли дитина відчуває себе і розуміє, до чого в неї є хист це щаслива дитина.

Після таких надихаючих слів настав час важливої події для розвитку робототехніки в нашому регіоні, а саме укладання Меморандуму про співпрацю  між Черкаською обласною державною адміністрацією і громадською організацією «Міжнародна організація «Інноваційні освітні технології»». Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко та директор громадської організації «Міжнародна організація «Інноваційні Освітні Технології»» Оксана Стоєцька  підписали меморандум відповідно до якого, громадська організація «Міжнародна організація «Інноваційні освітні технології»»являється офіційним представником програми та організатором всіх відбіркових, регіональних та всеукраїнських турнірів, чемпіонатів, фестивалів First Lego League в Україні, а Черкаська ОДА, зі свого боку, зобов'язується виступати в ролі співорганізатора, партнера або спонсора відповідного заходу.

–  Підписання цього меморандуму це ще один крок до того, щоб Черкащина була попереду не лише в Україні, а й у світі, – наголосив під час укладання угоди Юрій Ткаченко.

Зі свого боку голова Черкаського обласного об’єднання  організацій роботодавців Борис Райков заохотив роботодавців створити всі необхідні умови, аби талановита молодь залишилася працювати на благо нашої держави.

Наше багатство – це інтелект наших дітей. Важливо зробити все необхідне, щоб талановиті діти залишилися працювати в Україні, –  зауважив Борис Райков.

На підтримку робототехнічної галузі виступив і голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко.

Хочу побажати, щоб досягнення робототехніки, які ми сьогодні побачили, знайшли своє місце в медицині, поліпшили ситуацію в економіці нашої країни, сільському господарстві, переробній промисловості, безпеці нашого життя. Наукові відкриття, які з’являються на межі різних галузей неодмінно призводять до поліпшення життя, – зазначив Петро Шевченко.

Підтвердженням того, що підприємства Черкащини розвиваються, створюються нові робочі місця, які потребують висококваліфікованих фахівців, стала промова керівника компанії «КТД ХОЛОД» Юрія Зеленюка, який розповів про особливості роботи підприємства та нове сучасне обладнання на виробництві. Також Юрій Петрович запросив студентів та професорсько-викладацький склад ЧДТУ на екскурсію, а випускників факультету електронних технологій і робототехніки  – на роботу у «КТД ХОЛОД».

Аби довести важливість розвитку робототехнічних навичок ще зі шкільної парти та ознайомити присутніх із досягненнями своє команди, перед аудиторією взяв слово учитель історії, тренер команди Kiborgs. UA Черкаської гімназії № 9  Андрій Стецюк.

Вчитель історії на форумі з робототехніки це парадокс? Ні! В сучасних умовах, кожен, незалежно  від фаху, повинен тримати руку на пульсі і бути в курсі всього, що відбувається у світі. Сьогодні розвиток робототехніки це необхідність, – наголосив Андрій Стецюк.

Крім цього, з презентаціями діючих перспективних проектів виступили представники компанії «Джейбіл Україна» (Максим Жадан) та  інженірінгової школи «Ноосфера» (Юрій Вдовиченко і Марина Лещенко). Варто зазначити, що  в кінозалі ЧДТУ, паралельно з форумом, проходили воркшопи «Процес ремонту електронних друкованих плат та використання принципів бережливого виробництва для вдосканалення інженерних процесів» від «Джейбіл Україна».

Наприкінці Форуму  «Робототехніка в нашому житті»  голова Черкаського обласного об’єднання  організацій роботодавців Борис Райков,  ректор ЧДТУ Олег Григор, начальник Управління освіти і науки Черкаської ОДА  Валерій Данилевський підписали тристоронній Договір про співпрацю, предметом якого є співпраця між Управлінням освіти і науки, Черкаським державним технологічним університетом та  Черкаським обласним об’єднанням організацій роботодавців для максимальної реалізації й розвитку навчальних, наукових, творчих можливостей учнів та вчителів закладів загальної середньої освіти області, студентів та викладачів ЧДТУ та взаємодопомога у справі підготовки кадрів, створення сприятливих умов для найбільш ефективного використання наявного інтелектуального потенціалу з метою сприяння науково-технічного прогресу в області.

На завершення, голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко окреслив план розвитку робототехніки у Черкаській області на найближче майбутнє.

Ми маємо на десяток збільшити кількість команд, щоб їх у нас було 39, передбачити кошти у бюджеті на створення найкращої лабораторії з робототехніки в Черкаському державному технологічному університеті, розвивати stem-освіту, створити разом із підприємцями Центр стартапів, який стане надбанням української нації, наголосив Юрій Олегович.

Колективи трьох шкіл Черкащини, які взяли участь у форумі з робототехніки, отримали Подяки Черкаського державного технологічного університету та пам’ятні подарунки від аграрної компанії «UKRAVIT».

Традиційно День факультету електронних технологій і робототехніки завершився концертною програмою, під час якої декан факультету Артем Гончаров вручив Подяки ЧДТУ найактивнішим студентам та юним науковцям.

 

Всі фотографії на Flickr