,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Представники ЧДТУ взяли участь у ювілейній проектній зустрічі Водна Гармонія ERASMUS+
Середа, 11 липня 2018 15:31

Представники ЧДТУ взяли участь у ювілейній проектній зустрічі Водна Гармонія ERASMUS+

Представники ЧДТУ взяли участь у ювілейній проектній зустрічі Водна Гармонія ERASMUS+

Десята ювілейна передостання проектна зустріч «Harmonising water related graduate education/Water Harmony» в межах європейської програми ERASMUS+ (www.waterh.eu) відбулася в Україні,  в ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (місто Дніпро). У заході взяли участь завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення  Черкаського державного технологічного університету професор Геннадій Столяренко, доцент Андрій Громико та аспірант Сергій Шмиголь.

 

Після трирічної роботи, дев’яти попередніх зустрічей, спільної участі в інших заходах, постійної комунікації через Інтернет, команда проекту вже стала однією родиною (учасники називають її «родиною Водної Гармонії»), тож зустріч пройшла в дружній невимушеній атмосфері. Хоча це може пояснюватися і тим, що не було заплановано ніяких офіційних прийомів та офіційних зустрічей, а безпосереднім учасником робочого процесу був сам ректор університету-господаря – Олександр Півоваров.

 

Цього разу основний фокус зустрічі був спрямований на аналіз виконання взятих партнерами зобов’язань. Зокрема було обговорено прогрес у роботі над навчальними дисциплінами «Управління водними ресурсами», «Очистка комунальних стічних вод», «Очистка промислових стічних вод», «Водопостачання», «Академічне письмо» і «Підприємництво та інновації». На даний момент розроблено, відрецензовано і розміщено на платформі дистанційної освіти Норвезького університету природничих наук 73 лекції (90% всіх від всіх запланованих). Крім того, розроблені і відрецензовані два лабораторні практикуми для курсів Водопостачання і Очищення стічних вод, що складаються з 17 лабораторних робіт. Університети-партнери прозвітували про закупівлю лабораторного обладнання (для кожного з українських університетів було виділено по 1,2 млн грн.) та його використання у навчальному процесі.

 

У форматі групової роботи учасники зустрічі обговорили питання «Яким чином краще за все промотувати підприємництво серед студентів ВНЗ, зокрема як на це може вплинути університет та кожен з учасників особисто». Результатом стали узагальнені рекомендації, які будуть доступні для всіх охочих.

 

Останній день зустрічі був присвячений ознайомленню з університетом, де учасники зустрічі змогли особисто оцінити внесок проекту в розвиток університету: відвідали нові лабораторії водних технологій і провели збори в сучасному конференц-залі університету, оновленому частково також за рахунок проекту.

 

Крім основної програми в учасників зустрічі була можливість відвідати візитну картку міста Дніпро - Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. А.М. Макарова, прогулятися історичними місцями, насолодитися свіжим бризом на найдовшій набережній Європи, а також оцінити красу Дніпра-міста та Дніпра-річки з різних оглядових майданчиків і з палуби піратської шхуни.

 

Остання проектна зустріч, де обговорюватимуться результати проекту, їх сталість після завершення та фінальний звіт, відбудеться в Норвегії в жовтні цього року.