,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Майбутні експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ розпочали розкопки в поселенні доби неоліту на Чигиринщині
П'ятниця, 06 липня 2018 14:28

Майбутні експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ розпочали розкопки в поселенні доби неоліту на Чигиринщині

Майбутні експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ розпочали розкопки в поселенні доби неоліту на Чигиринщині

2 липня у студентів Черкаського державного технологічного університету, які навчаються за спеціалізацією «Музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» розпочалася двотижнева археологічна експедиція біля села Новоселиця на Чигиринщині.

Мета археологічної практики полягає в дослідженні відомої комплексної пам'ятки України і Східної Європи доби неоліту Молюхів Бугор, до складу якого входять поселення та ґрунтовий могильник.

Майбутні історики та експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ протягом практики набувають навичок польових археологічних досліджень: робота з кельмою, ножем та щіткою, камеральна обробка знайдених матеріалів, креслення та фотофіксація, ведення польових щоденників та інвентарних описів тощо.

−     Археологічна експедиція - це неоціненний, корисний та цікавий досвід. Тут ми маємо можливість власноруч доторкнутися до минувшини, усвідомити, що сива давнина поруч, в полі, в землі, вона навколо нас – слід лише навчитися її знаходити і розуміти знайдене, − поділився враженнями студент 1 курсу Володимир Покровський.

Очолює археологічну експедицію студентів-істориків ЧДТУ відомий археолог Черкащини, кандидат історичних наук, методист Черкаського територіального відділення Малої академії наук України Тетяна  Нераденко, яка досліджує Молюхів Бугор з 1992 року. Свої дослідження відомий науковець закарбувала у монографії 2017 року «Молюхів Бугор».

Вивчення археологічного комплексу Молюхів Бугор має велике наукове значення не лише для ознайомлення з матеріальною і духовною культурою Потясминня та Середнього Подніпров'я доби неоліту та енеоліту, а й для відтворення давньої історії та культури України та Східної Європи.