,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Викладачі ЧДТУ започаткували унікальний живописний проект «ДНІ-ПРО»
Четвер, 21 червня 2018 09:19

Викладачі ЧДТУ започаткували унікальний живописний проект «ДНІ-ПРО»

Викладачі ЧДТУ започаткували унікальний живописний проект «ДНІ-ПРО»

Вже кілька тижнів у Черкаському музеї Кобзаря розгорнулася перша обласна виставка акварельного живопису «ДНІ-ПРО», у якій взяли участь 37 художників. Куратор проекту «ДНІ-ПРО» викладач кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету Тетяна Куліш та її самовіддана помічниця Олена Галицька, натхнені любов’ю до акварелі і мистецтва,  прагнуть відкрити відвідувачам виставки таїнства природи, історії нашого краю, його самобутньої краси.

- У проекті «ДНІ-ПРО» віддзеркалюються різноманітні теми природи, минулого і майбутнього нашого краю,  зазначає ідейна натхненниця проекту Тетяна Куліш. Експозиція виставки складається з двох частин. Перша частина – ретроспективне висвітлення художнього процесу в техніці акварельного живопису, що мав місце на Черкащині до 2016 року. Друга частина виставки – проект «ДНІ-ПРО». Сюди увійшли роботи, створені протягом 2017 – 2018 років, які висвітлюють погляд художника на теми актуальних проблем сьогодення нашого краю: екологія, збереження природи, популяризація туристичних перлин, культурні та мистецькі досягнення Черкащини.

Закохані в акварельний живопис митці вважають його магічним танком пензля по поверхні паперу, творчим процесом, досвідомі вмінням художника рухатись за потоком води легко і артистично, постійно і невимушено слідувати за своїм натхненням.

Акварель – це вода плюс ідея художника, втілена на папері, полотні акварельними фарбами. І не кожному вона відкриває свої таїни майстерності та осягнення матеріалу.

Дніпро з його мальовничими берегами-краєвидами – це також водна життєдайна артерія, що надихає не одне покоління як зрілих митців, так і молодих художників на творчість. І перша обласна виставка акварельного живопису «ДНІ-ПРО» це засвідчує.

Проект «ДНІ-ПРО» збирає друзів, закоханих у акварель. На першій обласній виставці представлені роботи художників Черкащини, створені в кінці XX – на початку XXI століття.Через різноманітні техніки акварельного живопису розкривається авторське бачення навколишнього світу і в кожній роботі відчувається відбиток часу, періоду, в який створювався акварельний твір.

- Мить життя, зафіксована в акварельному етюді вже існує самостійно, а образи, пропущені через серце художника, стають витворами мистецтва, –  запевняє Тетяна Куліш. – За творами авторів можна прочитати їхні уподобання та любов до певних мотивів: пейзажів, зображення квітів, тварин, натюрмортів, тематичних композицій, абстракцій та концептуальних рішень. А також технік акварелі: лесування, по-мокрому, alla-prima, експериментальних технічних прийомів, таких як сіль, маскуюча рідина; робіт на папері різної щільності, полотні, традиційних і не традиційних подач: картин, оформлених в паспарту, рами або без них, інсталяцій.

Витоки активного розвитку акварельного живопису на Черкащині мали місце в середині XIX століття (Тарас Шевченко, Василь Штернберг, Іван Сошенко), але найбільшого розквіту він набув у кінці XX початку – на початку XXI століття. Саме в цей період мистецтво збагатилось творами таких художників, як Федір Майстренко, Микола Нестеренко, Віктор Клименко, Альберт Недосеко, Неоніла Недосеко, Лев Недосєко, Ніна Коваль, Віктор Крючков, Оксана Сіра, Віктор Олексенко, Віктор Афонін, Валентин Сірий, Іван Фізер, Юій Борисов, Тетяна Сосуліна, Микола Колядко, Володимир Семенків. Одним із завдань виставки було показати ретроспективу робіт створених до 2017 року, які складають вагому частину експозиції. Другий розділ виставки становить – проект «ДНІ-ПРО», куди ввійшли роботи, створені протягом 2017 – 2018 років. Ця частина експозиції представлена роботами як відомих майстрів акварелі Анатолія Марчука, Тетяни Куліш, Максима Сірого, Олександра Шепенькова, Людмили Шилімової-Ганзенко, Сергія Шилімова, Ірини Хабарової так і художників, які вперше виставляють свої акварелі: Петра Горпинка, Ганни Пастух, Олени Галицької, Ольги Бердник-Отнякіної, Надії Лавріненко, Світлани Тихомирової, Ярини Лагоди, Анастасії Мусатенко, Володимира Кривоноса, Вікторії Міловицької, Юлії Байрак, Ірини Саєнко, Катерини Дон, Сергія Давиденка, Дар’ї Пономарьової. Всього у виставкових залах музею «Кобзаря» представлено 108 робіт 37 художників, які живуть на Черкащині, люблять свій край і відображають його в своїх творах.

Ідейні натхненники події мають велику надію і сподівання, що вперше започаткований проект «ДНІ-ПРО» в подальшому стане черкаським біенале акварельного живопису і набуде статусу всеукраїнської виставки.

Хто ще не встиг познайомитися з особливим світом акварельного живопису, представленим у проекті «ДНІ-ПРО», має нагоду відвідати виставку до 6 липня у Черкаському музеї Кобзаря.

Крім цього, у межах проекту «ДНІ-ПРО» викладачі кафедри дизайну ЧДТУ Тетяна Куліш і Олена Галицька планують провести майстер-клас з акварельної монотипії і зробити міні виставку «Етюд з пленеру».