,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Міжнародна діяльність Новини, оголошення, конференції Публикации и распространение информации
Неділя, 12 червня 2016 20:07

Публикации и распространение информации

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.

НОВІ ЗАВДАННЯ ТА МОЖЛИВОСТІ

Освітня діяльність вищих навчальних закладів України сьогодні спрямована на створення умов для особистого розвитку і творчої самореалізації людини, формування національних та загальнолюдських цінностей, створення рівних можливостей для молоді у здобутті якісної освіти, підготовку до життя і праці в сучасних умовах, розроблення та запровадження освітніх інноваційних технологій, демократизацію освіти та навчально-виховного процесу, розвиток неперервної освіти впродовж життя, інтеграцію української освіти в європейський і світовий простір, забезпечення соціального захисту студентів та науково-педагогічних працівників, відповідальне ставлення до власного здоров’я, охорони навколишнього середовища, створення найбільш сприятливих умов життєдіяльності суспільства.

В рамках цих завдань вже другий рік поспіль Черкаський державний технологічний університет входить до консорціуму Міжнародного проекту TEMPUS NETCENG «Нова модель третього циклу в інженерній освіті у відповідності до Болонського процесу в Білорусії, Росії, Україні», головною метою якого є інтеграція української освіти в європейський і світовий простір, а саме введення в університетах України, Росії та Білорусії пілотних програм з докторантури в інженерії відповідно до Болонського процесу та десяти принципів Зальцбургського та Бухарестського форумів.

netceng-front_2_printA1-page-001

Серед конкретних цілей проекту слід виділити розробку, впровадження та акредитацію нових навчальних програм, що враховують Європейську систему переведення і накопичення кредитів ECTS, розробку інноваційних середовищ викладання та навчання за докторськими програмами та наближення вищої освіти у вищих навчальних закладах до ринку праці.

Протягом травня – серпня цього року в рамках проекту TEMPUS NETCENG за програмою мобільності студентів і викладачів у Європейському просторі вищої освіти викладачі ЧДТУ були учасниками тренінгів у трьох літніх школах (SummerSchool2015) у Вільнюському технічному університеті імені Гедіміноса (Литва), Університеті Брунеля Лондона (Англія) та Технічному університеті Берліна (Німеччина), а аспіранти та докторанти приймали участь у докторській літній школі (Doctoral Summer School2015) в Технічному університеті Берліна (Німеччина).

Тренінги проводилися представниками Європейських університетів у вигляді лекцій та практичних занять та мали на меті передачу представникам університетів з України, Росії та Білорусії європейського та світового досвіду викладання дисциплін при підготовці фахівців за докторськими програмами. Слід зазначити, що Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 року встановлює, що доктор філософії - це освітній і водночас перший науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується спеціалізованою вченою радою вищого навчального закладу або наукової установи в результаті успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у спеціалізованій вченій раді. Нормативний строк підготовки доктора філософії в аспірантурі України становить чотири роки, а обсяг освітньої складової освітньо-наукової програми підготовки доктора філософії становить 30-60 кредитів ЄКТС.

Проект TEMPUS NETCENG та тренінги, проведені в його рамках, спрямовані передусім на те, щоб допомогти нам на етапі становлення нових вимог до підготовки наукових кадрів сформувати освітню складову цієї підготовки максимально наближеною до потреб нашого ринку праці, нашої промисловості (оскільки прект стосується передусім інженерної підготовки).

Окрім спеціалізованих тренінгів з таких дисциплін як: «Моделювання екологічних процесів», «Системи моделювання та симуляції», «Силова Електроніка», «Матеріалознавство та процеси обробки», «Супутникові датчики та сенсори», «Теорія розв’язку винахідницьких задач», «Робототехнічні системи та технології» в рамках SummerSchool2015 учасниками були прослухані універсальні курси, такі як: «Кар’єрний менеджмент», «Теорія та практика наукових досліджень», «Ефективна комунікація в групах». Крім того в рамках тренінгів були організовані спеціалізовані екскурсії, наприклад, для учасників тренінгів з «Моделювання екологічних процесів» в ВГТУ це були екскурсії на станцію очищення стічних вод, де учасники ознайомились з новітніми підходами до очищення стічних вод, використання осаду, обладнанням лабораторій та на сучасний полігон твердих побутових відходів під м. Вільнюс, де учасники ознайомились з передовими технологіями улаштування та сучасними методами роботи полігону, а також способами зменшення екологічних ризиків для навколишнього середовища та здоров’я населення.

Для учасників тренінгів в ТУ Берліна були організовані ознайомчі екскурсії в Бремен на завод компанії Airbus, світового лідера в області аеронавтики, космічних та оборонних послуг, що базуються на передових технологіях, та у Вольфсбург на завод "Фольксваген", що спеціалізується на виробництві та збірці автомобілів "Фольксваген".

А для учасників Doctoral Summer School2015 були органзовані тренінги з формування персональної мотивації до наукової роботи, генерування наукових ідей та планування наукових досліджень, написання та рецензування наукових статей у виданнях, що входять до наукометричних баз. Проведенні практичні тренінги з підготовки до виступів на наукових конференціях та організований конкурс постерів за результатами наукових робіт з експертним рецензуванням.

Отриманий досвід є дуже важливим та корисним для наших освітян та молодих науковців на етапі становлення нових підходів до вищої освіти та підготовки наукових кадрів.

Більш детально з проектом TEMPUS NETCENG можна ознайомитись на його офіційній сторінці http://www.netceng.eu/.

Ю.Ю. Бондаренко,

к.т.н., доцент, в.о. завідувача кафедри комп’ютеризованих та інформаційних технологій у приладобудуванні Черкаського державного технологічного університету,

координатор проекту TEMPUS NETCENG в ЧДТУ,

МІЖНАРОДНА ГРУПА УЧАСНИКІВ ТРЕНИНГІВ.

Учасники тренінгів в Університеті Брунеля у Лондоні

 

IMG_9462.JPG

Учасники координаційної зустрічі та літньої школи в Технічному університеті в Берліні

 

DSC_3848.jpg

Учасники координаційної зустрічі та тренінгів у Вільнюському технічному університеті імені Гедіміноса

 

ОСНОВНІ ПУБЛІКАЦІЇ ПО ПРОЕКТУ.

Вісник ЧДТУ №3, 2013:

 

Вісник ЧДТУ №4, 2013:

 

Вісник ЧДТУ №1, 2014:

 

Вісник ЧДТУ №2, 2014:

 

Будьмо здорові на 10.02.2015: