,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Колектив ЧДТУ взяв участь у творчій зустрічі з Ахтемом Сеїтаблаєвим
Субота, 05 травня 2018 12:11

Колектив ЧДТУ взяв участь у творчій зустрічі з Ахтемом Сеїтаблаєвим

Колектив ЧДТУ взяв участь у творчій зустрічі з Ахтемом Сеїтаблаєвим

4 травня 2018 року представники Черкаського державного технологічного університету завітали до кінотеатру «Україна» на творчу зустріч із відомим українським, кримськотатарським актором театру і кіно, сценаристом, режисером таких фільмів  як «Хайтарма» та «Кіборги» Ахтемом Сеїтаблаєвим.

Цю особливу для Черкас подію організувала Черкаська обласна організація Спілки офіцерів України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу і Комунальним підприємством кінотеатр «Україна» до 74-ї річниці депортації кримських татар. Ідею творчої зустрічі підтримало Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації.

На заході виступили: представник ЧОО СОУ капітан третього рангу Олександр Калько, заступник голови Меджлісу Кримсько-татарського народу Ільмі Умеров, кримськотатарський громадський активіст Ерфан Кудусов, голова Черкаського обласного об'єднання єврейської громади Давид Летичевський та черкаський «кіборг» Василь Шкут.  

Ця зустріч стала одним із чергових заходів патріотичного виховання молоді, якому Черкаський державний технологічний університет приділяє особливу увагу.

Перед презентацією свого фільму «Чужа молитва», який вийшов на широкі екрани в травні минулого року, Ахтем Сеїтаблаєв все ж сказав кілька слів про стрічку «Кіборги», аби поділитися з черкаською, переважно юною, аудиторією режисерським задумом.

- Фільм «Кіборги» ми знімали, будуючи нашу історію на історії захисту Донецького аеропорту, але присвячували його всім: кожній матері, кожному батькові, кожному військовому, кожному добровольцю, волонтеру, лікарю, кожному тому, кому не байдуже, в якій країні він живе,  зауважив режисер стрічки Ахтем Сеїтаблаєв. – При всій моїй повазі до дорослих людей, фільм «Кіборги» знімали, насамперед,  для молоді, оскільки саме за вами майбутнє нашої країни, ви еліта нашої країни. Від того, наскільки вам буде небайдуже, що відбувається поруч з вами, на ваших вулицях, у ваших домівках, з вашими друзями, з вашими знайомими, у ваших вишах, у вашій школі, врешті-решт у вашій країні, залежить будівництво такої країни, в якій ви мрієте жити, в якій будуть мріяти жити ваші діти, країни, про яку, я вірю, будуть говорити, що це  – «країна мрій».

 

Потому Ахтем Сеїтаблаєв представив український історико-драматичний фільм, заснований на реальних подіях «Чужа молитва» (робоча назва «Її серце»).

- Для мене це особлива стрічка, тому що багато чого пов’язано з нею, – зізнався режисер фільму. – Ми хотіли її знімати в Криму, але Крим був окупований і ми змушені були шукати локацію для того, аби зняти Крим. І знайшли таку природну локацію у наших братів у Грузії. Ми знайшли там не тільки природу, яка дуже схожа на Крим, а й рідних по духу і по крові людей. Адже так, як вони нам допомагали, свідчить про те, що коли люди об’єднуються задля того, аби зробити щось дійсно цікаве і поділитися цим з іншими, стає не важливо, якої ти національності і як саме ти називаєш Всевишнього.

За словами Ахтема Сеїтаблаєва, у стрічці знімалися актори із семи країн: Австрії, Німеччини, Естонії, Ізраїлю, України, Грузії та Криму, які розмовляли своїми мовами на знімальному майданчику, але це не завадило зняти фільм.

– У нашій стрічці грузинські діти грали єврейських дітей, єврейські діти грали кримськотатарських дітей. І саме діти продемонстрували нам, як можна, навіть не розуміючи мови один одного, розумітися і дружити, – поділився режисер.

«Чужа молитва» розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саіде Арифову, яка під час Другої світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей-сиріт.

- Цей фільм про те, як важливо відчувати чужий біль, як важливо любити та кохати. Про те, що не існує чужого горя дітей, не існує чужих дітей. І в цьому контексті молитва, яка йде до Всевишнього задля порятунку дітей, промовлена будь-якою мовою, обов’язково дійде до Всевишнього, який врятує дітей. У цьому контексті чужої молитви не існує, – зазначив перед переглядом Ахтем Сеїтаблаєв.

Творці фільму «Чужа молитва» наголошують на тому, що їхнє першочергове завдання полягало, насамперед, в передачі емоцій, а не історичних подій. І їм це безперечно вдалося. Чого варті лише широкі плани і очі героїв, які промовляють голосніше будь-яких слів!

У серпні 2017 року стрічка взяла участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Представники ЧДТУ мали змогу перед початком творчої зустрічі поспілкуватися з Ахтемом Сеїтаблаєвим, взяти автограф та сфотографуватися.