,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-екологи ЧДТУ пройшли практичні заняття на ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське Хімволокно»
П'ятниця, 20 квітня 2018 13:54

Студенти-екологи ЧДТУ пройшли практичні заняття на ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське Хімволокно»

Студенти-екологи ЧДТУ пройшли практичні заняття на ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське Хімволокно»

Нещодавно студенти - екологи четвертого курсу Черкаського державного технологічного університету пройшли практичні заняття з дисциплін «Процеси і апарати техноекології» та «Екологія і атмосфера» на діючому підприємстві ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське Хімволокно».

Перед початком ознайомлювальної екскурсії усі присутні пройшли інструктаж з охорони праці та техніки безпеки і заслухали інформацію з історії створення підприємства. На сьогодні ВП «Черкаська ТЕЦ»виробляє і розподіляє електро- та теплоенергiю і є найбільшим виробником електроенергії у Черкаській області. Електрична потужність підприємства становить 230 МВт.

Колишні випускники ЧДТУ, а нині працівники підприємства: начальник відділу охорони навколишнього середовища Мовчанюк Євгеній Васильович та інженер з охорони навколишнього середовища Слюсаренко Владислав Валерійович ознайомили студентів із структурними підрозділами ТЕЦ, а саме: підрозділом керування, паливно-транспортним цехом, котло-турбінний цехом, електроцехом, хімічним цехом, цехом теплової автоматики й вимірів, ремонтним та ремонтно-будівельним цехом, ремонтно-механічним цехом, транспортною ділянкою підприємства та іншим.

Зараз Черкаська ТЕЦ практично відмовилася від використання природного газу, здійснивши перехід на використання кам'яного вугілля. 2008 року на ТЕЦ встановили сучасну охолоджувальну систему для технічної води - градирню, за функціонуванням якої могли спостерігати всі присутні. Агрегат заввишки 54 м виготовили у Чехії. Сучасне устаткування ефективно охолоджує технічну воду для вироблення теплової та електричної енергії. 
Для очищення димових газів на підприємстві діють 15 установок. Основне газоочисне обладнання включає труби Вентурі та мультициклони з якими наочно були ознайомлені студенти. Зацікавило екологів і те, що для зменшення золонакопичення підприємством було реалізовано проект щодо збагачення леткої золи сполуками германію з послідуючим промисловим вилученням останнього і переробкою в германій, який використовується в напівпровідниковій техніці.

Отриманий досвід студенти-екологи використають у своїй майбутній професійній діяльності.