,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-екологи ЧДТУ побували в ДП «Черкаський науково-виробничий центр зі стандартизаціі, метрологіі та сертифікаціі»
Вівторок, 06 березня 2018 12:51

Студенти-екологи ЧДТУ побували в ДП «Черкаський науково-виробничий центр зі стандартизаціі, метрологіі та сертифікаціі»

Студенти-екологи ЧДТУ побували в ДП «Черкаський науково-виробничий центр зі стандартизаціі, метрологіі та сертифікаціі»

Нещодавно для магістрів-екологів Черкаського державного технологічного університету відбулося виїзне практичне заняття з навчальної дисципліни «Екологічна стандартизація та сертифікація» на базі ДП «Черкаський науково-виробничий центр зі стандартизації, метрології та сертифікації».

Гармонізація вітчизняних стандартів з міжнародними, використання сертифікатів відповідності вітчизняної продукції для просування на європейські та інші світові ринки є визначальним для українських виробників. Провідне місце серед узгоджених з міжнародними вимогами стандартів займають стандарти з управління якістю ДСТУ-ISO9000, управління якістю довкілля ДСТУ-ISO14000 та безпеки харчових продуктів ДСТУ-ISO22000. Для більш детального ознайомлення з усіма змінами, що зараз відбуваються в Українському агентстві зі стандартизації в зв’язку з сучасними вимогами, магістри відвідали відділ стандартизації та інформаційного забезпечення, де прослухали цікаву інформацію про сучасні тенденції в українській системі стандартизації від керівника відділу Смоліної Тетяни Леонидівни. Студентам розповіли про можливості використання інформаційних джерел науково-виробничого центру під час проходження виробничих практик, підготовки курсових та випускних робіт, ознайомили з  можливостями пошуку та подальшого використання стандартів, спрямованих на охорону довкілля.

Наступним кроком практичного заняття було відвідування лабораторій центру та ознайомлення з їх можливостями. Випробувальна лабораторія харчової продукції та продукції легкої промисловості проводить дослідження понад 20 видів продукції. Магістри відвідали лабораторію хроматографії, хіміко-аналітичну лабораторію та токсико-радіологічну лабораторію. Екскурсію проводила керівник випробувального центру, Сотник Світлана Анатоліївна.

Студентам було дуже цікаво побачити сучасне дороговартісне обладнання та можливості його використання. Під час огляду науково-виробничого центру магістри також продемонстрували виставку продукції легкої промисловості, яка внаслідок проведених обстежень, не відповідає діючим стандартам і не має права поступати на вітчизняні ринки.

Такі виїзні практичні заняття мають велике значення для збагачення досвіду та урізноманітнення теоретичних знань, які студенти Черкаського державного технологічного університету набувають під час аудиторних занять в стінах університету.