,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 29 січня – 100 років бою під Крутами
Понеділок, 29 січня 2018 11:17

29 січня – 100 років бою під Крутами

29 січня – 100 років бою під Крутами

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху − бій під Крутами.

Саме тоді відбулося збройне зіткнення на залізничній станції Крути  під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 кілометрів на схід від Ніжина. Запеклий бій між 4-тисячним підрозділом  Червоної гвардії та невеликим загоном із чотирьох сотень київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" тривав 5 годин.  Нерівний бій, який на декілька днів віддалив захоплення Києва.

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її. Для українського народу цей день став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Тож, цей День назавжди залишиться світлим у нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для нинішніх і прийдешніх поколінь. День надії і любові до своєї Батьківщини. День пам’яті Героїв Крут.

Сьогодні засідання ректорату Черкаського державного технологічного університету розпочалося зі вшанування пам’яті Героїв Крут хвилиною мовчання.