,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбулося урочисте закриття Тижня української мови
Понеділок, 13 листопада 2017 12:28

У ЧДТУ відбулося урочисте закриття Тижня української мови

У ЧДТУ відбулося урочисте закриття Тижня української мови

 

У Черкаському державному технологічному університеті завершився Тиждень української мови, який тривав із 6 до 10 листопада.

Українській мові має бути присвячений не один тиждень, а все наше життя. Тобто та мова, яка потрібна нам від народження мусить жити з нами. Вітаю всіх, хто протягом тижня активно долучився до заходів, конкурсів, диктанту. Це є вияв патріотизму та поваги до української мови і культури.  Дякую, що ви патріоти нашого університету та України, −  привітав учасників святкових заходів в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

У свою чергу, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко зазначив: «Сьогодні завершується Тиждень української мови і приємно, що у нащому університеті пройшла ціла низка заходів, завдяки яким ми ще більше поглибили мовні знання. Питання вивчення та викладання української мови стоїть на контролі  ректорату та Вченої ради ЧДТУ. У нашому навчальному закладі ми виконуємо Закону України «Про засади державної мовної політики». Всіх зі святом!»

Почесний гість заходу – актор Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Михайло Кондратський продекламував вірші великого Кобзаря та вручив грамоти й призи переможцям конкурсу ім. П.Яцика та ім. Т.Шевченка.

Завідувач кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ  Олена Пчелінцева розповіла про результати соціолінгвістичного опитування студентів та викладачів ЧДТУ «Як ми говоримо» і відзначила зміни у статусі української мови в нашому університеті:

−     за останні 10 років помітно збільшився простір функціонування української мови (на 10-15%);

−     ми стали більш свідомо ставитися до якості мовлення;

−     розвиток україномовного студентського жаргону – показник життєздатності мови;

−     піднявся рівень престижности української мови. 

Мелодійна пісня у виконанні гурту «Небесна» стала чарівним й натхненним завершенням урочистих заходів, присвячених Тижню української мови у ЧДТУ.