,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Підсумки сьомої зустрічі партнерів "Water Harmony Erasmus+"
Понеділок, 31 липня 2017 08:48

Підсумки сьомої зустрічі партнерів "Water Harmony Erasmus+"

Підсумки сьомої зустрічі партнерів "Water Harmony Erasmus+"

Кафедра Хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету з 8 по 11 липня 2017 року в рамках проекту "WaterHarmonyErasmus+" приймала чергову сьому проектну зустріч, в якій взяли участь представники 10 університетів партнерів з Німеччини, Китаю, Норвегії, Польщі, України та Шрі Ланки.

В першу чергу, згідно з порядком денним зустрічі, були розглянуті питання, що стосуються адміністративної діяльності проекту (фінансові питання, договори, звіти, звіт про прогрес проекту для EACEA), розробка навчальних матеріалів для шести навчальних курсів, а також використання платформи «Canvas» для розміщення матеріалів в мережі Інтернет з метою дистанційного навчання студентів. Партнерами з Німеччини заплановано на початок осені підготувати методичні вказівки до виконання лабораторних робіт.

У напрямку покращення співпраці університетів з підприємствами було проведено аналіз існуючого досвіду співпраці університетів з підприємствами, відібрані кращі практики з урахуванням відповідей кожного з університетів-партнерів на наступні питання: «який кращий спосіб встановлювати контакти з підприємствами?», «Яка найбільш вигідна форма співпраці з підприємствами» і «як ініціювати і проводити контрактні дослідження?». З огляду на відповіді всіх учасників було підготовлено рейтингову форму-опитувальник поточного стану справ в університетах, де кожен міг описати коли і як скористався наведеними в опитувальнику методами. З результатами аналізу можна буде ознайомитися на нашому сайті найближчим часом.

Особливістю кожної проектної зустрічі проекту «Water Harmony Erasmus+» є проведення відкритих лекцій для студентів і викладачів на різні теми, пов'язані з водною тематикою. Цього разу семінари проходили в Черкаській обласній державній адміністрації і мали назву «Вода в мінливому світі» і «Вода: від випробувань до можливостей». Студенти і викладачі мали можливість прослухати наступні лекції:

•         What is wastewater? Prof. Lihua Cheng, QTU (Китай);

•         Climate change impacts on water resources - adaptation for enhancing resilience, Prof. S. B. Weerakoon, UoP, Шрі Ланка;

•         Process control in water management, Dr. Olga Sanginova, NTUU KPI, Україна

•         Project examples for resource orientated sanitation systems, Prof. Martin Oldenburg, UAS, Німеччина;

•         Challenges & possibilities of Erasmus, Prof. Andrzej Zolnowski, UWM, Польща;

•         Introduction to Entrepreneurship, Prof. Harsha Ratnaweera, NMBU, Норвегія;

 

З матеріалами семінарів можна ознайомитися за посиланням.

Офіційна частина зустрічі пройшла в прес-центрі держадміністрації за участю першого заступника голови адміністрації Віталія Коваля, ректора ЧДТУ Олега Григора, начальників департаментів, журналістів. Пан Коваль наголосив на важливості проекту для області, оскільки той стосується найважливіших напрямків, включених в стратегію розвитку області до 2020 року, а саме, охорона навколишнього середовища та розвиток людського потенціалу. У свою чергу координатор проекту професор Harsha Ratnaweera подякував представникам обласної влади за всебічну підтримку проекту і кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ.

В одному з блоків зустрічі взяли участь студенти ЧДТУ, які побували в літній школі «Water Harmony», що проходила цього літа в Норвезькому університеті природничих наук (NMBU). Учасники мобільності поділилися враженнями про навчальний процес, навчальні поїздки в м. Свальбард, екскурсії на водоочисні підприємства Норвегії, а також про проведення свого вільного часу в компанії з учасниками інших країн.

Крім студентів з України, своїм досвідом участі в проекті студентської мобільності поділилися студенти з Польщі MarlenaSkrobiszи ArturWiktorski, які з 1 березня 2017р. проходять стажування в ЧДТУ. Вони розповіли про експериментальну частини роботи за чотирма напрямками пов'язаних з водою, а саме: коагуляція, озонування, електроактивація, іонний обмін на установці безперервної дії. За результатами проведених досліджень студенти підготували звіт.

До кінця цього року проектом передбачено проведення цілого ряду заходів щодо мобільності студентів і викладачів:

•         6 викладачів (по 2 з Норвегії(NMBU), Польщі (UWM), Німеччини(UAS) в жовтні 2017 року відвідають з тижневим візитом КПІ ім. Ігоря Сікорського з метою обміну досвідом та покращення педагогічних практик, а шість викладачів з університетів України (ДВНЗ «УДХТУ», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», ЧДТУ), перейматимуть досвід у своїх колег у Вармійско-Мазурському університеті міста Ольштин.

•         По 2 студента від кожного українського університету-партнера проекту з жовтня 2017 року відправляться на річне стажування в університет University of Applied Science (Німеччина) і University of Warmia and Mazury in Olshtyn (Польща).

 

Під кінець робочої зустрічі були розглянуті такі важливі питання: залучення партнерів в спільні дослідження, наставництво в підготовці наукових робіт, а також випуск спільних публікацій. Ректор ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (м. Дніпро), Олександр Пивоваров, запросив присутніх колег приєднуватися до складу редакційної комісії спеціалізованих наукових журналів, які випускаються цим університетом.

Цього року колеги зможуть зустрітися ще раз, в рамках наступної проектної зустрічі, що пройде в м. Цзинань (Китай) в кінці жовтня.

Більше інформації про проект та його досягнення можете дізнатися на сайті:www.waterh.eu.