,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Вчені з ЧДТУ взяли участь у зустрічі в рамках проекту «Гармонія Води Ерасмус+» в Німеччині
Вівторок, 18 квітня 2017 09:27

Вчені з ЧДТУ взяли участь у зустрічі в рамках проекту «Гармонія Води Ерасмус+» в Німеччині

Вчені з ЧДТУ взяли участь у зустрічі в рамках проекту «Гармонія Води Ерасмус+» в Німеччині

Нещодавно 21 вчений з Німеччини, Норвегії, Польщі, України, Шрі-Ланки та Китаю на базі університету Höxteraner Ostwestfallen - Lippe University of Applied Science (м. Гекстер, Німеччина) взяли участь у п'ятій робочій зустрічі проекту «Гармонія Води».

 Серед присутніх науковців були завідувач кафедри Хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного універсиету Геннадій Столяренко, старший викладач кафедри Наталя Фоміна та аспірант кафедри Сергій Шмиголь.

-        Варто відзначити, що влітку цього року Черкаський державний технологічний університет прийме робочу зустріч в рамках проекту WaterHarmonyErasmus+. На неї завітають по два представники з кожного університету-партнеру. А саме: Німеччини, Норвегії, Польщі, Шрі Ланки, Китаю, - коментує Генадій Столяренко, - Також відбудеться зустріч в рамках проекту «WaterHarmonyEurasia», учасниками якої стануть представники із Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Молдови, Норвегії і, звісно ж, України.

Назва проекту, «Гармонія Води Ерасмус+» («Water Harmony Erasmus+»), пов'язана з однією з цілей проекту: гармонізація вищої освіти в сфері водоочистки і водопідготовки в університетах-партнерах.

-        Проект є вулицею з двостороннім рухом. Всі країни мають як сильні сторони, так і проблеми в предметних областях. Тому, обмін досвідом - база діяльності в рамках проекту. Також особливо важливим аспектом є створення професійної мережі. З кожною проектною зустріччю сім'я «Water Harmony» стає все сильніше. Навіть після закінчення проекту ми будемо залишатися на зв'язку і продовжувати працювати разом, - наголошує координатор проекту професор з Норвезького університету природничих наук (далі - NMBU, м. Оз), Харша Ратнавіра.

У центрі уваги зустрічі були питання пов'язані зі студентською мобільністю. Зараз на річному навчанні в NMBU перебуває 6 студентів з України. Від кафедри хімічних технологій та водоочищеннятроє. Двоє студентів з кафедри Хімічних технологій та водоочищення пройшли літню школу в Шрі Ланці. На цей рік запланована мобільність студентів з України в університети Ostwestfallen-Lippe University of Applied Science (Німеччина) і University of Warmia and Mazuryin Olsztyn (Польща), а також проведення літньої тритижневої школи "Water Harmony" в Норвегії.

 

 

Для кращого усвідомлення того яким чином пройшла мобільність в Шрі Ланці, двома студентками Рамоною Рідер та Анною Буш, що брали участь в обміні від німецького університету Ostwestfallen-Lippe University of Applied Science, була підготовлена презентація в рамках наради за проектом.

-        У Шрі-Ланці я зрозуміла чому я обрала саме цей фах, що я витрачаю свій час не дарма. Мені подобається те, що я роблю. Це було дуже надихаючим, - цей досвід Рамона Рідер взяла додому, тому що в Шрі-Ланці змогла побачити використання багатьох речей, яким навчалася у себе в університеті.

Анна Буш додає, що в Шрі-Ланці, вони зрозуміли - все що вони роблять у себе в країні, насправді можна не застосовувати. У Німеччині водопровідна вода високої якості, завжди в тече з-під крану і це нині дійсно розкіш. Недостатньо того, що хороша вода у нас лише в Європі, нам потрібно забезпечити нею всі країни Світу.

Особливу увагу було приділено роботі над шістьма навчальними дисциплінами. Перший з шести навчальних курсів, «Очищення міських стічних вод», перебуває на фінальному етапі. Навчальні блоки мають модульну конструкцію, тому викладачі можуть використовувати навчальні матеріали в процесі підготовки фахівців на власний розсуд посилюючи свій арсенал.

Професором Столяренком та аспірантом Шмиголем було проведено аналіз співпраці між університетами-партнерами та підприємствами, а також проведена презентація результатів дослідження, з якими можна буде ознайомитися на сайті проекту.

Завдяки спланованій програмі робочої зустрічі, учасники мали унікальну можливість відвідати одну з найбільших водних виставок Європи, яка проходить раз на два роки – Wasser Berlin. Всі бажаючі могли ознайомитись з новітніми тенденціями в сфері водопідготовки, очищенням стічних вод, протистоянням повеням та автоматизацією в процесах водоочистки.

Зустріч закінчилася можливістю учасників ознайомитися з визначними місцями Берліна. Всі учасники дуже вдячні організаторам за чудову підготовку і теплий прийом.

Більш детальна інформація про проект на сайті: www.waterh.eu