,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студентка ЧДТУ створила тактильний календар для людей із вадами зору
Понеділок, 30 січня 2017 15:02

Студентка ЧДТУ створила тактильний календар для людей із вадами зору

Студентка ЧДТУ створила тактильний календар для людей із вадами зору

Унікальна розробка студентки 3 курсу факультету комп'ютеризованих технологій машинобудування та дизайну Черкаського державного технологічного університету Дар’ї Дихно зможе спростити життя тисячам людей.

Кафедра дизайну ЧДТУ активно долучилася до громадського проекту «Тактильні книжки для слабозорих та незрячих дітей», а Дар’я Дихно у своїй семестровій роботі втілила ідею тактильного календаря, аби полегшити життя людей із вадами зору.

Усі відбитки на календарі досить об’ємні і їх можна сприймати пальцями рук на дотик.
Сторінки Дашиної роботи містять зображення, які ілюструють дію органів чуття, а кожна пора року має свою асоціацію, що передається через художній образ. Наприклад, навесні пробудження природи милує наше око, отже, відповідно, орган відчуття на календарі – око, бо його функція – сприймати візуальні образи.
Праворуч на винаході розташована календарна сітка, виконана шрифтом Брайля для людей із вадами зору та арабськими цифрами – для більш широкого кола користувачів.

Сподіваємося, що тактильний календар Дар’ї Дихно незабаром вийде в тираж і стане вагомим внеском у втілення ініціативи для покращення життя людей, які через дотик сприймають навколишній світ.

Уже сьогодні винахід нашої студентки став одним із найбільш обговорюваних новин у регіональних та всеукраїнських ЗМІ, а днями став об’єктом уваги телеканалу ICTV.