,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Відзначення 20-ї річниці прийняття Конституції України в ЧДТУ
П'ятниця, 24 червня 2016 14:54

Відзначення 20-ї річниці прийняття Конституції України в ЧДТУ

Відзначення 20-ї річниці прийняття Конституції України в ЧДТУ

В Черкаському державному технологічному університеті на площі Знань з нагоди 20 річниці прийняття Конституції України  відбулися обласні заходи та закладено камінь для пам’ятника Михайлові Сироті – «батькові Української Конституції».
З вступним словом перед присутніми на заході виступив голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, який зазначив, що ухвалення 28 червня 1996 року Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України. Конституція закріпила правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це забезпечення прав людини і громадянина, це - міжнародний авторитет України на світовій арені.
«Дуже символічно, що саме тут, на Черкащині, у центрі України народилися: національний символ та духовний лідер українського народу – Тарас Шевченко; видатний полководець, політик і державотворець -  Богдан Хмельницький. І сьогодні ми, відмічаючи 20-у річницю Конституції України, згадуємо і про  нашого видатного земляка - Михайла Сироту, що був керівником Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з доопрацювання та ухвалення проекту Конституції України, який приклав чимало зусиль для того, щоб основний Закон країни був прийнятий. Недарма його звуть «батьком Української Конституції»! Слава Україні!» - завершив свій виступ Юрій Ткаченко.
Крім того, голова Черкаської обласної державної адміністрації вручив заслужені нагороди за значний особистий внесок у розвиток української державності, багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомі трудові досягнення та з нагоди Дня Конституції України працівникам області та захисникам країни.

На заході також виступила рідна сестра Михайла Дмитровича Сироти – кандидат технічних наук, доцент ЧДТУ, Мисник Людмила Дмитрівна, яка поділилася спогадами про брата: «…його життя тісно пов’язане з університетом, адже тут понад 40 років працював наш батько – Сирота Дмитро Семенович, тут навчався і Михайло : працював викладачем, деканом, проректором. Звідси розпочався його шлях у політику.
Понад усе Міша любив Україну, людей, родину. Заради цього жив і творив. За наполяганням Михайла Дмитровича у преамбулі до Конституції з’явились слова, які були кредом всього життя мого брата і які викарбувані на його могилі – усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішніми та прийдешніми поколіннями… Якщо ми всі так будемо жити, то Україна вистоїть, розквітне і збудуться слова Пророка – «І на оновленій землі врага не буде супостата, а буде син і буде мати і будуть люди на землі…».

З нагоди 20-ї річниці Конституції України на площі Знань ЧДТУ відкрили закладний камінь пам’ятника Михайлові Сироті. Присутні вшанували його пам’ять покладанням квітів.

Ми пишаємося тим, що саме в нашому університеті працював один із засновників Української Конституції - Михайло Дмитрович Сирота.