,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Представники Черкаського державного технологічного університету взяли участь у вшануванні пам’яті жертв війни
Середа, 22 червня 2016 13:04

Представники Черкаського державного технологічного університету взяли участь у вшануванні пам’яті жертв війни

Представники Черкаського державного технологічного університету взяли участь у вшануванні пам’яті жертв війни

22 червня щорічно відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

 Це - найдовший день у році, який у 41-му  став ще й найтрагічнішим для нашої країни, адже тоді розпочалася німецько-радянська війна, яка забрала життя кожного п’ятого українця...

  День скорботи і пам`яті встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.
 

  Традиційно цього дня студенти та викладачі Черкаського державного технологічного університету разом із представниками адміністрації та громадськості міста і області поклали квіти на Пагорб Слави в м. Черкаси.

 

....22 червня 1941 року, почалась німецько-радянська війна – наступний етап Другою світової війни, яку розв’язали в 1939 році більшовицький і нацистський тоталітарні режими СССР і ІІІ Рейху. На цей раз хижаки не поділили сфери впливу і зчепилися між собою. 1 вересня 1939 року нацистська Німеччина напала на Польщу, а вже 17 вересня 1939 року СССР вступив в війну на боці Гітлера, ввівши війська до Західної України і Білорусі, порушивши мирний договір із Польщею. Жертвами радянських і німецьких імперіалістів стали Данія, Норвегія, країни Балтії, Чехословаччина, Австрія, Румунія, Бельгія, Люксембург, Фінляндія, Нідерланди, Франція – тобто вся Європа. А 22 червня 1941 року вже гітлерівські війська віроломно напали на територію СССР, порушивши Договір про ненапад.

Сто дев’яносто дивізій гітлерівської Німеччини та її союзників розгорнули бойові дії вздовж всього західного кордону СССР – від Баренцевого до Чорного морів. О четвертій годині ранку нацистська авіація скидала бомби на Київ та інші міста України. Страшне слово «війна» увірвалося в життя людей, які стали жертвами геополітичних амбіцій тогочасних лідерів СССР і ІІІ Рейху. Хроніку найкривавішої в історії людства війни зафіксовано у наукових працях, архівних і музейних документах, фотографіях, плакатах воєнного і повоєнного часів, у спогадах учасників, а також відтворено у художніх та літературних творах і кінострічках.

Сьогодні вже мало залишилося тих, хто зі зброєю у руках захищав тоді нашу країну. З кожним роком їх невпинно стає все менше і менше. Та всі, хто здобував Перемогу, навічно залишаться у вдячній пам’яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління в покоління, адже вони боролися за свою землю – Україну! 

Солдати Червоної Армії, бійці УПА, солдати українського походження військ союзників – всі вони виконували свій патріотичний обов’язок. Минули десятиліття. Капітулював ІІІ Рейх, зник з мапи світу СССР, а Україна, яку відстояли наші діди-прадіди – існує. Тож, пам`ятаймо, якою ціною людство зупинило недоімперські амбіції двох найкривавіших диктаторів світу!

Але, і сьогодні потрібно бути на варті: поряд із нами знов просинається  імперський монстр, який також по-підлому, без оголошення війни загарбує наші землі та вбиває  українців, бере їх у заручники і влаштовує судилища, які не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з правосуддям.

Ми віримо, що історія, як і завжди, розставить все на свої місця. Перемогли Гітлера, зупинили Сталіна –  спільними зусиллями здолаємо й  Путіна!

Слава Україні!