,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Все менше українців платно навчаються в університетах, - дослідження
Середа, 11 травня 2016 10:12

Все менше українців платно навчаються в університетах, - дослідження

Все менше українців платно навчаються в університетах, - дослідження

Експерти аналітичного центру CEDOS дослідили як вступали українці до вищих навчальних закладів протягом останніх років.


Найцікавішим у даному розділі опублікованого дослідження є зміна співвідношення обраної форми навчання абітурієнтами за останні роки.

"У 2013 році частка зарахованих на бюджет денної форми спала до 50%, проте остання вступна кампанія показала значну перевагу бюджетної форми (62%) в порівнянні з контрактною (38%)", - визначили експерти аналітичного центру CEDOS.

"Причому кількість зарахованих на бюджет могла бути ще більшою, адже станом на 17 серпня 2015 року залишалося майже 5 тисяч місць так званого невиконаного державного замовлення. Низька якість середньої освіти з математики та предметів природничого циклу (і, відповідно, низькі результати ЗНО), а також брак необхідного обладнання у більшості технічних університетів зумовили низький попит серед абітурієнтів і «невиконання» 3,2 тис. місць держзамовлення у галузі інженерії та 0,3 тис. місць в ІТ", - йдеться в результатах досліждення.

Джерело: ЄДЕБО

 

* Без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.

 

"Традиційно контрактна форма оплати переважає у суспільних науках, галузях послуг та охорони здоров’я. Натомість переважно за бюджетні кошти навчаються на програмах з інженерії, ІТ, природничих, фізико-математичних та педагогічних наук. Майже порівну зараховано контрактників та бюджетників у гуманітарних науках. Ці дані доводять, що якщо не лише контрактні, але й державні кошти будуть розподілятись услід за вибором абітурієнтів, відбудеться радикальне зниження фінансування програм, де важливими є математика та природничі дисципліни", - йдеться у звіті.

Джерело: ЄДЕБО

 

Галузі об’єднані за МСКО‑2011. IT виокремлена від Природничих наук та математики.

 

Щоб побачити як могла вплинути народжуваність на кількість можливих абітурієнтів у період з 2012 по 2015 рік, у дослідженні наводяться відповідні статистичні дані. Як видно з них, за цей період різкого спаду народжуваності, який міг би значно вплинути на кількість абітурієнтів, не було.

Джерело: Державна служба статистики України

 

Серед важливих факторів, котрі могли б вплинути на зменшення кількості студентів-контрактників в українських вишах за останні 2 роки, можна виділити наступні:

  • зниження платоспроможності населення у зв'язку з кризовими явищами в країні;
  • зменшення кількості абітурієнтів у межах 10% за рахунок зменшення народжуваності у відповідні роки;
  • збільшення кількості осіб, які обирають закордонні університети для навчання;
  • можливий ефект від зміни процедури визначення результатів ЗНО.

Що стосується четвертого пункту, то існувала вірогідність зменшення кількості абітурієнтів, які отримали позитивний результат тестування у 2015 році. Але якщо порівняти кількість осіб, які отримали "прохідний" бал при складанні тесту з української мови та літератури за ці роки, то у 2013 році цей показник був навіть меншим у порівнянні з 2015 роком: 252,5 та 267,2 тис. осіб відповідно.

Враховуючи всі перелічені фактори та зменшення на половину кількості контрактників за останні 2 роки, можна зробити висновок - головною причиною того, що українці стали менше платно навчатись в університетах,  є зменшення їх фінансових  можливостей. Інші ж фактори не могли значно вплинути на цей процес, у тому числі і демографічні показники.


Джерело