,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини До Міжнародного дня захисту озонового шару
Середа, 16 вересня 2015 09:16

До Міжнародного дня захисту озонового шару

До Міжнародного дня захисту озонового шару

У 1995 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару у пам’ять про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя на планеті.

Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.

В 1985 році Україна підписала, а в 1986 році ратифікувала Віденську конвенцію про охорону озонового шару. На основі Віденської конвенції 20 вересня 1988 року Україна приєдналася до Монреальського протоколу по речовинах, що руйнують озоновий шар.

Науковці кафедри екології та студенти напряму підготовки “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування” активно долучилися до вивчення проблеми руйнації озонового шару, а саме проводили наукові дослідження по обгрунтуванню ролі спінових ефектів у фотокаталітичному циклі розкладу озону в рамках українсько-американського проекту “Теоретичне дослідження нових смуг в молекулі кисню і процесів індукованих зіткненням в нічному світінні атмосфери” спільно з лабораторією молекулярної фізики Міжнародного Стенфордського дослідницького інституту (США). В роботах науковців кафедри екології вперше доведено роль спін-ефектів у процесі розкладу озону, передбачені спінові ефекти при фоторозкладі гіпохлорної та гіпобромної кислот, що відіграють важливу роль у фотокаталітичному циклі розкладу озону. Досліджено спін-селективність процесів фотолізу цих кислот і самого озону, що дозволило зробити висновки про можливий вплив зовнішніх магнітних полів на озоновий шар.

Крім того в навчальні програми підготовки екологів включені теми, в яких вивчаються хімізм процесів руйнування озону та шляхи розв’язання цієї глобальної проблеми, зокрема, активний пошук нових видів фреонів, нешкідливих для озонового шару та замінників інших видів озоноруйнуючих речовин.