,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Ректор ЧДТУ доповідала про підготовку інженерно-технічних спеціальностей
Субота, 28 березня 2015 19:34

Ректор ЧДТУ доповідала про підготовку інженерно-технічних спеціальностей

Ректор ЧДТУ доповідала про підготовку інженерно-технічних спеціальностей
Завантажити прикріплення:

26 березня,на черговому засіданні Ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів I-IVрівнів акредитації Черкаської області  ректор ЧДТУ,професор Тамара Качала доповідала  про виконання доручення голови Черкаської обласної державної адміністрації від 18.12.2014 року № 64-А  щодо збереження підготовки  інженерно-технічних спеціальностей Черкаського державного технологічного університету.  Актуальність цього розгляду зумовлена тим, що Черкаський державний технологічний університет-єдиний навчальний заклад на освітньому просторі області і саме від нього залежить підготовка кадрів для промисловості, транспорту, будівництва Черкащини .

В роботі ради взяли участь:Віталій Коваль - заступник голови – керівник апарату Черкаської ОДА, Валерій Данилевський - директор департаменту  освіти і науки Черкаської ОДА, Борис Райков-голова обласного об’єднання організацій роботодавців,  Валентин Гордієнко - заступник директора  ДП НВФ «Фотоприлад»,  Ігор Сергієнко- директор департаменту з персоналу ПАТ «Азот»,  Юрій Лега-депутат обласної ради, голова комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту, вчені нашого вишу, декани факультетів.

У зверненні до керівників навчальних закладів заступник голови –керівник апарату Черкаської ОДА Віталій Коваль окреслив перспективи економічного розвитку Черкащини до 2020 року та наголосив про необхідність у підготовці  висококваліфікованих інженерно-технічних кадрів.

– ЧДТУ - єдиний  в області технічний виш, від його розвитку залежить і розвиток кадрового потенціалу промислових підприємств Черкащини, - сказав В.Коваль.

У своїй доповіді ректор ЧДТУ,  професор Тамара Качала проінформувала про стан справ з підготовки спеціалістів інженерно-технічного спрямування  та перспективи розвитку вишу. Її доповідь доповнювала виставка наукових  розробок  вчених  університету.

– Умовою успішної конкуренції на світовому ринку знань є визначення університетом пріоритетів у викладанні і навчанні студентів-сказала Т.Качала. - Основними функціями ЧДТУ є підготовка висококваліфікованих і конкурентоспроможних на міжнародному ринку праці фахівців для наукових, освітніх і виробничих установ держави, сприяння інтеграції України в світовий економічний простір як рівноправного партнера, у тому числі на ринку надання освітніх послуг.

Загалом, в університеті навчається 6267 осіб, з них 5699 студентів (понад 3,9 тис. – за державним замовленням), у тому числі 472 іноземних громадян, 87 аспіранти і 5 докторантів. Станом на 1 січня 2015р. загальний контингент студентів на факультетах складає: будівельний факультет (БФ) – 796 осіб, лінгвістичний факультет (ЛФ) – 307 осіб, фінансово-економічний факультет (ФЕФ) – 862 осіб, факультет економіки та управління (ФЕУ) – 1113, факультет комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну (ФКТМД) – 1209, факультет електронних технологій (ФЕТ) – 931, факультет інформаційних технологій і систем (ФІТІС) – 942.

Підготовка фахівців за технічними напрямами здійснюється на 4 факультетах: будівельному факультеті; факультеті інформаційних технологій і систем, факультеті електронних технологій та факультеті комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну. Навчання здійснюється на 25 кафедрах технічного напряму підготовки (63% від загальної кількості), серед яких 18 випускових, тобто понад 62% випускових кафедр університету є технічного спрямування.

-Навчальний процес на зазначених факультетах забезпечує 23 штатних та 5 сумісників‑ докторів технічних наук, професорів,137 штатних та 12 сумісників‑ кандидатів технічних наук, доцентів,- зазначила ректор.

Доповідь керівника доповнили представники ЧДТУ Сергій Порев – проректор з  науково-дослідної роботи  та міжнародних зв’язків, Валентин Биков-–  доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Володимир Рудницький – доктор технічних наук, професор, Василь Осипенко – доктор технічних наук, професор, Юлія Бондаренко –кандидат технічних наук, доцент. Зацікавлену участь в обговоренні  взяли Борис Райков, Валентин Гордієнко, Ігор Сергієнко,які розповіли про співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом. Вони внесли актуальні пропозиції щодо розширення співпраці науковців та виробничників.,зокрема, щодо відкриття філіалів кафедр на ДП НКФ  «Фотоприлад»

Підтримав актуальність відкриття нових технічних спеціальностей в ЧДТУ директор Тальянківського технікуму Уманського державного аграрного університету Віктор Крошка,  про тісну співпрацю з університетом розповів директор Черкаського художньо-технічного коледжу Микола Серватинський.

В ході обговорення прозвучала пропозиція підготувати та підписати меморандум між промисловими підприємствами та навчальними закладами області для координації зусиль по підготовці  сучасних спеціалістів. Ця пропозиція отримала одностайну підтримку учасників засідання.

- Давно вже наші засідання не були такими конкретними і зацікавленими-подякував присутнім заступник голови ради ректорів і директоріввищих навчальних закладів I-IVрівнів акредитації Черкаської області Микола Зажирко. - Черкаський державний технологічний університет – це сучасний навчальний заклад європейського спрямування і ми впевнені в його стабільності та розвитку, в успішній реалізації задач з підготовки кадрів інженерно-технічних спеціальностей.