ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Ректор ЧДТУ Олег Григор: «Ми формуємо інтелектуальний потенціал України для відбудови успішної держави»
Середа, 19 червня 2024 16:15

Ректор ЧДТУ Олег Григор: «Ми формуємо інтелектуальний потенціал України для відбудови успішної держави»

Ректор ЧДТУ Олег Григор: «Ми формуємо інтелектуальний потенціал України для відбудови успішної  держави»

Наразі Черкаський державний технологічний університет готується до випуску чергового покоління висококваліфікованих фахівців та очікує на нових студентів, які вже за кілька місяців стануть частиною університетської родини, ступивши на відповідальний шлях професійного становлення. Про нові спеціальності, перспективи розвитку, партнерську співпрацю з роботодавцями, наукову та волонтерську діяльність розповів ректор ЧДТУ, доктор політичних наук, професор Олег Григор.

Черкаський державний технологічний університет продовжує готувати фахівців для відбудови та відновлення України, у чому особливість професійної підготовки у Вашому університеті?

Ми усвідомлюємо, що для перемоги України над ворогом і для відновлення країни у післявоєнний період потрібні висококваліфіковані кадри, справжні професіонали своєї справи. Наш університет здійснює навчання за 55 освітніми програмами, ми готуємо фахівців інженерних, будівельних, ІТ-спеціальностей – словом, фактично весь той перелік,  який необхідний для відбудови і створення промислового потенціалу України. 

Чи додалися цього року нові спеціальності до переліку, який не може не вражати?

Ми намагаємося крокувати у ногу з часом і відповідати вимогам сьогодення, тому цьогоріч до переліку актуальних спеціальностей у нашому університеті додаються: «Архітектура та містобудування», «Технології захисту навколишнього середовища», «Економіка». 

На часі, ми вважаємо, є відкриття спеціальностей «Політологія» (освітня програма «Політична та інформаційна безпека») та «Психологія» (освітні програми «Реабілітаційна психологія» та «Психологія здоров’я»). Саме ці, затребувані під час воєнних дій, спеціальності в майбутньому будуть вирішувати багато завдань стратегічного характеру.

 Окрім цього, у нас з’явиться нова кафедра графічного дизайну, моди та стилю, відповідно, спеціальність  «Дизайн» збагачується низкою освітніх програм, що відповідають сучасним вимогам ринку та тенденціям у сфері мистецтва й технологій: «Дизайн та 3D-моделювання», «Дизайн-графіка та анімація», «Дизайн одягу та стилю». Кожна з цих програм спрямована на підготовку фахівців, здатних впроваджувати інноваційні рішення, використовуючи найновіші технології та творчі підходи, які користуються попитом у сучасному суспільстві.

ЧДТУ став платформою для проведення регіональних та всеукраїнських заходів різного рівня. Які події, на Вашу думку, мають потужний вплив на розвиток регіону?

– На базі нашого університету постійно відбуваються важливі події,  які об’єднують владу, державні й приватні установи, громадськість. Наприклад, у ЧДТУ проходили офіційні зустрічі з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем та Уповноваженим із захисту прав людини Дмитром Лубінцем, із представниками Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку. Також, Черкаський державний технологічний університет активно співпрацює з Черкаським обласним об’єднанням організацій роботодавців та Черкаським регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад, тому ми не один рік гостинно приймаємо заходи наших партнерів. Загалом ми відкриті до співпраці, підтримки та діалогу з різними інституціями, тому життя в університеті насичене цікавими зустрічами, та подіями, які покликані продемонструвати єдність і спільне прагнення до розвитку Черкащини й України. 

На мою думку,  вагому роль в об’єднанні освіти, бізнесу, територіальних громад та влади відіграє ефективна реалізація просвітницького проєкту «Вчись, працюй, живи на Черкащині!», започаткованого в 2017 році нашим університетом, який вже вийшов за межі регіону, демонструючи  престижність вітчизняної освіти. На жаль, війна внесла корективи в життя кожного українця, та головне завдання, яке стоїть зараз перед університетом, – готувати фахівців для відбудови нашої країни, адже наука є передумовою розвитку успішної європейської держави.

– Сьогодні кожен докладає зусиль для наближення Перемоги,  розкажіть про волонтерські ініціативи університету, які успішно втілюють викладачі та студенти?

Із перших днів повномасштабної війни працівники та студенти університету активно включилися у волонтерську діяльність для зміцнення обороноздатності країни, надання гуманітарної допомоги, підтримки вимушених переселенців. Демонструючи підтримку освітянам, які постраждали від вторгнення росії, ми допомогли релокуватися кільком закладам вищої освіти, які і зараз працюють на базі Черкаського державного технологічного університету. Для боротьби з ворогом у кіберпросторі викладачі, співробітники та студенти ЧДТУ, особливо фахівці сфери інформаційних та комунікаційних технологій, доєдналися до лав ІТ-армії України. Одним із особливих проєктів, який знайшов підтримку за межами університету і, навіть, досяг столиці, є волонтерська ініціатива доцента кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу Григорія Заспи «Москалевбивчий мотлох». На кафедрі автомобілів та технологій їх експлуатації викладачі і студенти виготовляють труби розвідника перископи, й інші вироби, необхідні для Сил Оборони України. Крім того, продовжуємо реалізовувати міжнародний україно-британський проєкт спільно з Університетом Східного Лондону «Створення цифрових моделей пошкоджень будівель і споруд за допомогою дронів». 

Ми усвідомлюємо, що війна стала каталізатором наукового потенціалу країни, і від реакції на виклики сьогодення залежить майбутнє нашої держави, тому наш колектив ні на мить не припиняє волонтерської, благодійної та наукової діяльності ми збираємо кошти, ініціюємо волонтерські проєкти, працюємо над технологічними розробками, які стануть у нагоді Збройним силам України. Сьогодні ми формуємо інтелектуальний потенціал нашої держави з чіткою громадянською позицією, адже за нашою молоддю – майбутнє успішної незалежної України.