,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Дизайнери ЧДТУ стали учасниками артпроєкту «Поза простором і часом. Мистецький діалог з українськими художниками ХІХ-ХХ ст»
Середа, 22 травня 2024 10:40

Дизайнери ЧДТУ стали учасниками артпроєкту «Поза простором і часом. Мистецький діалог з українськими художниками ХІХ-ХХ ст»

Дизайнери ЧДТУ стали учасниками артпроєкту «Поза простором і часом. Мистецький діалог з українськими художниками ХІХ-ХХ ст»

21 травня 2024 року на кафедрі дизайну Черкаського державного технологічного університету відбулась творча зустріч студентів освітніх рівнів магістр і бакалавр із практичною психологинею, психотерапевткою СТА (сертифікована транзакційна аналітикиня), членкинею УСТА, УСП (українська спілка психотерапевтів), ВГО «Арт-терапевтична асоціація», авторкою проєктивної методики «Акварелі моєї душі» та психологічних настільних ігор, художницею Наталією Гурець.

Студенти стали учасниками Артпроєкту «Поза простором і часом. Мистецький діалог з українськими художниками ХІХ-ХХ ст.», метою якого є ознайомлення сучасної молоді з картинами українських митців, запрошення молодої людини до роздумів про ті цінності й сенси, які можуть стати ресурсними і допомогти пройти складні часи війни в Україні.

Кожна з 15 репродукцій, представлених для роздумів, знайшла відгук у серці учасників проєкту. Студенти-дизайнери відповідали на запитання й зробили свій творчий відгук на обрану картину у вигляді малюнку.

Упродовж події молодь могла відчути себе в ролі експертів, які оцінюють видатні твори українських митців ХІХ-ХХст. Пасивна форма арттерапії полягає у дотику до творів мистецтва, запрошенню глядача до роздумів, уважного споглядання і пошуку внутрішнього відгуку на обраний твір. Створення власного артвідгуку – активна форма арттерапевтичної зустрічі: молоді люди могли відрефлексувати свої переживання, враження, які вони відчули у своєрідному діалозі з художниками. Через опис своїх думок і почуттів, після створеного артвідгуку, а також через зворотній зв’язок у групі молоді люди мали можливість виразити внутрішні процеси, з якими хотіли поділитися.

На зустрічі були присутні як студенти, так і викладачі кафедри дизайну ЧДТУ, які мали нагоду спробувати новий формат спілкування з мистецтвом, сповнений творчості, та збагатитися позитивними враженнями.